maanantai 13. huhtikuuta 2009

Koeviljelmiä ja kevätlöytöjä

Matkalla omavaraistalouteen: inkivääriä, salottisipulia ja herneitä.

Kiitos maailman puuhakkaimman kissan, olin varma, etten laita tänä keväänä mitään esikasvamaan. Pääsiäisen aikaan tuli kuitenkin harrastettua ruokakaappilöytöjen multaan tunkemista. Kissamainen puutarhuri on toistaiseksi jättänyt ruukut rauhaan, vaikka käykin välillä tuijottamassa ja nuuhkuttamassa multaa.

Ensiksi tein marinoituija kikherneitä, ja niihin tarvittiin raastettua inkivääriä. Muistin, että ystävä oli istuttanut inkiväärinmukulan multaan, ja minullakin on kirja, jossa on siihen ohjeet. Kas tässä:

- Istuta mukulat huonekasvimultaan, johon on sekoitettu puolet hiekkaa tai kevytsoraa.
- Peitä mukulat 6-10 cm:n syvyyteen.
- Mieluiten muovisen ruukun tulee olla vähint. 20 cm korkea ja 20 cm leveä, pohjassa tulee useita reikiä.
- Aseta ruukku valoisaan paikkaan, jossa on hyvä aluslämpö.
- Ruukku on hyvä asettaa syvään vatiin, jolloin sitä on helppo kastella runsaasti. Mullan on kuitenkin annettava kuivahtaa kastelukertojen välillä. On tärkeää, ettei multaa kastella liikaa ennen kuin lehdet ilmaantuvat. Se voi kestää kauan, noin 2-8 viikkoa.

(lähde: Eva Rönnblom: Kasvitarha ikkunalla. Kustannus-Mäkelä, 2003.)

Eli nyt vain odotellaan! Multaan pääsivät myös pari jo hännälliseksi muuttunutta banaanisalottisipulia sekä kourallinen keittoherneitä. Herneitä olen kasvattanut ennenkin, ja se on maailman helpointa. Tarvitaan vain vähän multaa, suht säännöllistä kastelua ja pian voi nauttia ensin kauniista valkoisista kukista ja sitten oman maan herneistä.

Varsinaisia puutarhatöitä ei tullut vielä tehtyä kovin paljon. Rapsuttelin kuitenkin kivikkomaata vähän siistimmäksi. Olin lisännyt siihen syksyllä ruohosilppua muka katteeksi ja lannoitteeksi – ei se mihinkään maatunut, nyt sain itse riipiä ruohot pois. Yllätys oli iloinen, kun ruohon alta paljastui jo selviä kevään merkkejä, herääviä kasveja sekä muurahaisia!

Ainakin ruohosipuli, mehitähti ja muutama muu on selvinnyt talven yli:1 kommentti:

  1. Terhakoita kasveja paljastui ruohon alta. :)

    Mun inkivääri on ollut mullan alla nyt kolme viikkoa, eikä mitään näy vielä. Eikä samaan aikaa istutetussa avokadossakaan näy vielä eloa. Odotamme mielenkkiinolla.

    VastaaPoista