tiistai 9. kesäkuuta 2009

Terassituumailuja


(kuva: UPM)

Meillä on iso ja ihana puuterassi - mutta auttamattoman kulunut ja huonokuntoinen: parikymmenvuotias patio on harmaa ja tikkuinen. Saimme terassille vähän lisäaikaa, kun pari vuotta sitten pesimme sen painepesurilla ja sitten käsittelimme sävytetyllä puuöljyllä. Nyt kuluneisuus on taas sitä luokkaa, että tänä tai viimeistään ensi kesänä on toivottavasti uuden terassin aika. Olemmekin rampanneet rautakaupoissa harva se viikonloppu. Terassikirjoja on tutkittu ja piharakennusohjeita tankattu, muiden terasseja vakoiltu. Keskustelua "Lauta, kivi vai jotain muuta?" käydään jatkuvasti.

Kivi on jäänyt oikeastaan pois laskuista, koska se on kallis ja kylmä vaihtoehto - Kivikoplasta tai Nyxistä löytyisi kyllä varmasti kivivaihtoehtoja liiaksikin. Hieman hämmästyttävää kyllä myös puu tuntuu jäävän kakkoseksi. Tavanomaista painekyllästettyä, vihertävää lautaa ei voi harkitakaan, jos on nähnyt muut nykyisin tarjolla olevat vaihtoehdot. Nyt meitä ovat kuitenkin alkaneet arveluttaa myös kauniit, uritetut ja lämpimän pähkinänruskeaksi sävytetyt terassilaudat, joita nykyisin paljon käytetään. Entä jos nekin kauhtuvat muutamassa vuodessa, eikä jatkuvalla huollollakaan saa kaunista kuin taas vuodeksi, pariksi eteenpäin? Minkä väriseksi punertavanruskea lauta edes kauhtuu?

Suuri terassikeskustelu lähtikin uusille urille, kun tutustuimme synteettisiin materiaaleihin eli muovia ja puuta sisältäviin komposiittilautoihin. Ne kuulostavat laiskan pihanpitäjän unelmalta: pelkkä pesu riittää ja käyttöikää lasketaan ainakin 25 vuotta. Myös rakentamisen pitäisi olla helppoa, sillä komposiittilaudat ovat sisältä onttoja eli kevyitä käsitellä; muuten niitä voi sahata ja muutenkin käsitellä kuin mitä tahansa puuta. Synteettiset lankut voi myös asentaa tiiviisti, niin ettei lautojen väliin pääse roskia tai jumittuneita kengänkorkoja.

Siispä katselmukselle. UPM:n kierrätysmateriaaleista tekemä ProFi Deck kuulosti paperilla hyvältä: olkoonkin osin muovia, mutta on sekä kierrätyskamaa että kierrätettävä lauta. Ikävä kyllä emme pitäneet laudasta livenä ollenkaan. Liekö muovin (kierrätystarramateriaalia) vika, mutta Profi näyttää ihan styroksilta. Tai laiturilta. Tai uimahallilta. Ei ainakaan puutarhaan sopivalta terassilta. Neljästä väristä vain yksi, yllä olevassa kuvassa näkyvä ruskea, oli sellainen, että siihen saattaisi juuri ja juuri kuvitella silmän tottuvan. 

Viime viikonloppuna löytyi belgialainen Twinson. Sorry vaan suomalaiset, mutta tämä komposiittilauta hakkaa ainakin meidän silmissä UPM:n laudan mennen tullen. Materiaali oli paljon siistimmän ja laadukkaamman oloista, värisävyissä oli valinnanvaraa (ks. värikarttakuva).  Kun hintakin oli samaa tasoa kuin UPM:llä, harkitsemme vakavasti Twinsonia. Tuskin siitäkään ihan aidon puuterassin oloista tulisi, mutta ei ole tarviskaan, kun materiaali oli hyvännäköistä ja -oloista kaikessa synteettisyydessäänkin: moderni ja tyylikäs vaihtoehto. Twinsonia ei valmisteta kierrätysmateriaalista, mutta sekin on kierrätettävää.


(kuva: Twinson)

Asiassa on vain yksi iso mutta: voiko ihminen oikeasti tehdä terassin osaksi muovista? Suomalaisen kuuluu haluta aitoa puuta! Ekologinen ihminen haluaa vain puuta. Mutta jos synteettinen terassi kestää kauemmin kuin puuterassi, johon vielä läträtään välillä erilaisia puunsuoja-aineita, niin kumpi on lopulta pienempi paha?

Synteettisten materiaalien yksi mutta on myös siinä, ettei niistä oikein ole vielä Suomessa kokemuksia. Tuttava kysyi rautakauppiaalta: uusi juttu, ei ole tullut asiakaspalautetta. Netistäkään ei tunnu löytyvän keskustelua. Olemmeko puupäitä, jos emme tee puuterassia, kuten kaikki muutkin?

5 kommenttia:

 1. Oletkos katsellut tuota Jenkkilästä tulevaa TimberTechin (www.timbertech.fi)komposiittilautaa? Näyttää ainakin kuvissa hyvältä.

  VastaaPoista
 2. Me uitamme maahan Cellers merkkistä puumuovikomposiittia, erikoisuutena tässä on tosiaan tuo puukuvio :)
  ...ja kääntöpuolella toki tuttu raitakuvio mikäli se kiihottaa.


  Jälleenmyyjiä löytyy Järvenpäästä, Toijalasta, Hyvinkäältä...

  Jos et vielä laittanut terassiasi niin käy kattomassa tuotetiedot www.konjamin-import.com

  VastaaPoista
 3. Terassi on vieläkin vanha räyskä. :) Kiitos siis vinkeistä, niitä tarvitaan, kunhan joskus aletaan oikeasti kunnostaa terassia. Oikeastaan ihan hyväkin, ettei heti alettu, koska nyt näitä komposiittivaihtoehtojakin taitaa olla enemmän kuin vielä pari vuotta sitten. Ainakaan ei yhtään harmita, ettei tehty terassia tuosta Profi Deckistä...

  VastaaPoista
 4. Onkos kellään kokemusta Rehau:n terassilaudasta ?

  VastaaPoista
 5. Anonyymi, en ole ikävä kyllä kuullut kokemuksia Rehausta!

  VastaaPoista