maanantai 21. syyskuuta 2009

Taistelu oreganoa vastaan ja muita pihan syyspuuhia

On ihan kiva, että kaltaiseni tumpelo laiskimus saa ainakin yhden kasvin menestymään puutarhassaan. On ihan kiva, että se on hyvältä tuoksuva ja runsaasti kukkiva oregano. Mutta ei ole kiva, että se rehottaa kuin rikkaruoho ja valtaa koko kukkapenkin.

Viikonlopun puuhiin kuuluikin kitkeä terassin vieressä olevalta kivikkomaalta oreganoa. Päätin lopulta repiä pois kaikki näkyvät pizzamausteen alut, koska arvatenkin kivikko on täynnä sitä taas keväällä.

Kun penkkiin oli saatu tilaa muillekin kasveille, istutin sinne ison maksaruohon ja monta mehitähteä ja raahasin kivikkoon vielä lisää kiviä (mitä tahansa pihalla teenkin, huomaan aina raahaavani kiviä: minun pitäisi asua kalliolla). Siisti tuli, toivottavasti sellaisena pysyykin!


Varsinainen viikonvaihteen suoritus oli kuitenkin pitkän ojan eli tulevan kukkapenkki-kasvimaan kaivaminen etupihalle. Ensi viikonloppuna tuohon on tarkoitus laittaa mm. juuriestekangasta ja reunakiviä sekä kukkasipuleja. Yksi maksaruoho sinne jo tungettiinkin ja keväällä olisi tarkoitus laittaa myös raparperia. Salaojitusta pitää vielä miettiä. Ainakin suurimman osan kaivuutyöstä olisi voinut jättää kevääksi, mutta tietäähän sen, miten helposti kevät vaihtuu kesäksi ja taas syksyksi... Kun tekee multapellon jo syksyllä kevättä odottamaan, sille on pakko tehdä jotain kasvukauden taas alettua! Aikamoinen urakka kaivaminen kyllä oli: huomasin, ettei "puutarhatyöt ovat hyvää hyötyliikuntaa" ole pelkkä klisee...
Pienempi urakka oli iskeä kukkalaatikkoon ulkomuratti, kääpiökataja, muutama erica sekä kivi ja itse joskus puhaltamani lasipallo. Meillä ei olekaan aiemmin harrastettu syysistutuksia, mutta kukkalaatikko tuli kympillä vastaan ja siitä se sitten lähti.
Yksi erica jäi tilanpuutteen takia yksinäiseksi.
Iso ericaistutus on talon pääoven oikealla puolella. Vasemmalla puolella on Bilnnäsin Rakennusapteekista ostettu tulikori. Kyllä meillä nyt on tyylikäs sisääntulo! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti