tiistai 27. lokakuuta 2009

Sadonkorjuuherkkuja

Viikonloppuna meillä herkuteltiin terveellisellä ja eritoten hyvällä ja runsaalla sadonkorjuuruoalla (vaikkei sitä kuvasta ehkä uskoisikaan). Kaikki ohjeet olivat Maalaisunelmia-lehden numerosta 7/2009. En viitsi paljastaa täsmällisiä ohjeita (eikö lehdellä ja ruokatoimittajalla ole niihin tekijänoikeudet?), mutta kuvailen ruokia lehden omia ruokaesittelyjä hieman muokaten. Taitava kokki voinee siitä kehitellä omat versionsa ruoista.


Kuvassa etualalla

Punajuuria ja fetajuustoa

Keitetyille punajuurilohkoille ripotellaan fetaa ja rapeita (paahdettuja) auringonkukansiemeniä. Gratinoidaan nopeasti uunissa ja maustetaan hunajalla ja hienonnetulla rosmariinilla.

- Ihanan makuista ja sopisi lisukkeeksi ja noutopöytiin monenlaisten ruokien kaveriksi. Kannattaa harkita tällaista myös joulupöytään! Ja huom! Punajuurien keittäminen oli paljon helpompaa kuin luulin ja niiden tuoksusta tuli maalaismummola mieleen.


Kuvassa taka-alalla

Papuja ja pähkinäkastiketta

Erilaiset pensas- ja salkopavut (meillä oli sekoitus valmiiksi kypsennettyjä erilaisia papuja) sopivat rucolan ja uunissa oliiviöljyttyinä viipaleina kypsennettyjen palsternakkaviipaleiden + parmesaanijuustopalojen kanssa. Salaattikastike oli ihana sekoitus oliiviöljyä, balsamietikkaa (käytimme valkoista balsamicokastiketta), hakattuja saksanpähkinöitä, hunajaa, suolaa ja mustapippuria.

- En ollut koskaan aiemmin ostanut kotiin palsternakkaa, mutta kannattaisi: salaatista tuli heti paljon maistuvampi ja mielenkiintoisempi (ja lämpimämpi). Seuraavalla kerralla laitan kuitenkin enemmän salaattia ja vähemmän palsternakkaa, etenkin jos salaatti ei ole pääruokana.


Kipossa keskellä

Ranskalaisten lohkoperunoiden lisuketta

joka maistui myös kaikkien muiden ruokien lisukkeena. Sotke kulhossa öljyä, kapriksia, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, persiljaa, punaviinietikkaa, suolaa ja mustapippuria. Sekoita em. sekoitus lohkoperunoihin.

- Hyvää ja helppoa! Voisin kuvitella myös esim. valkosipulin ja rucolan sopivan mukaan sekoitukseen.

Lisäksi liharuokana oli


Syksyistä kananpoikaa

eli juustoraasteella, punasipulilla, kuivatuilla luumuilla ja omenalla täytettyjä ja pekonilla päällystettyjä kananpojanfileitä rullina.

- Tämä oli ainoa ruokalaji, joka jakoi mielipiteitä: jos et pidä pekonista, et pidä tästäkään. Pekonin voisi varmasti jättää poiskin.


Hyvää siis oli! Yhdessä ruoat olivat varsin sadonkorjuumaisia, mutta erikseen kaikki menivät ihan ympärivuotisestikin, vaikka kesällä grillatun kanan kanssa. Toivottavasti tämä ei nyt karkota seuraavia ruokavieraitamme, mutta paljastan, että aion tarjota tätä heti torstaina uudestaan. Lukupiirimme kokoontuu meillä, eikä hengenravinnosta sovi keskustella ilman ruokaa ja viiniä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti