perjantai 6. marraskuuta 2009

Monipuolinen Emma

Espoon Tapiolassa sijaitseva modernin taiteen museo Emma kuuluu ehdottomasti museosuosikkeihini. Olen käynyt lähes kaikissa Emman näyttelyissä ja aina nauttinut näkemästäni ja kokemastani. Kiinnostavien näyttelyiden lisäksi talossa on muutakin kivaa: ainakin ne pari WeeGee-klubia ja konserttia, joissa olen käynyt, ovat olleet onnistuneita. Samoin kahvila ja kaupat ovat mukavia.

Tällä viikolla kävin Emmassa katsomassa Tapio Wirkkalan taiturimaisia veistoksia ja lasitöitä. En ole suuri vaalean puun tai ylipäätään puun värin ystävä, mutta näitä vaneriveistoksia ei voinut kuin ihailla ja ihmetellä: miten kummassa ne on tehty? Veistokset olivat kauniita ja ne oli valaistu hienosti: varjoista tuli kuin toinen veistos. Kaunis, pyörteinen puupinta oli niin houkutteleva, että piti taistella itseään vastaan, ettei olisi silittänyt veistoksia. Myös Wirkkalan lasityöt sekä lintuveistokset tekivät vaikutuksen.
Kaikkein parasta Emmassa on kuitenkin aina Emma itse: hieno teollinen tila, kaunis luonto isojen ikkunoiden takana ja monipuolinen, aina virkistävä ja inspiroiva Saastamoisen säätiön peruskokoelma. Harmi, ettei Emmassa - ymmärrettävästi - saa ottaa valokuvia, niin esittelisin suosikkejani. Tässä ne suosikit, joista löysin Emman kaupasta postikortit:
Nina Roosin Nimettömässä (1995) on energiaa.

Risto Suomen Yömatka on, kuten Suomen muutkin teokset, pikavilkaisulla selkeä ja hauska - lisäksi niissä riittää muutakin katsomista.

Emman peruskokoelma on mielestäni rakennettu niin, että siitä riitä katsottavaa monentyyppisen taiteen ystäville. On veistoksia, maalauksia, valokuvia, esineteoksia. Teokset eivät ole niin monimutkaisia tai "moderneja", että karkottaisivat katsojat omituisuudellaan - tästähän modernia taidetta usein moititaan.

Emman itsensä lisäksi kannattaa kehua myös museon nettisivuja. Siellä on mm. teosesittelyjä ja Emman oma blogi. Lisäksi sivujen kautta voi tilata ilmaiseksi Emman lehden, joka on mielestäni hyvä sekin. Oheiset Wirkkalan töiden kuvat on skannattu ko. lehdestä: syksyn päänäyttelystä oli lehdessä monisivuinen esittely. Kannattaa tsekata myös Emman tapahtumat netistä. Huomenna on vuorossa kierrätysdesignlauantai, mielenkiintoista.

Vielä yksi mainos WeeGee-talosta. Se, että museolipulla pääsee nykyisin kaikkiin talon museoihin, on todella hyvä muutos. Helinä Rautavaaran museo on mielenkiintoinen, Kellomuseo on kiva, ainakin espoolaista kiinnostaa myös Espoon historiasta kertova museo (ja siellä on kiva kauppakin). Lelumuseo taas toimii oivallisena positiivisen museoasenteen luojana. Museoseurueeseemme kuului nimittäin myös vajaa parivuotias kummipoikani, joka meinasi tipahtaa innosta rattaista jo ennen WeeGee-talolle saapumista. Hän oli käynyt siellä ennenkin ja tiesi, että taidettakin jaksaa vähän aikuisten kanssa katsoa, kun tietää, mikä on loppuhuipentuma: Lelumuseon pienoisrautatie ja napilla ohjattavat junat eli kiehtovat tuk-tukit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti