perjantai 25. joulukuuta 2009

Tee se itse -lahjat, osa 1: Keittiöön

Terveisiä tonttumuorin keittiöstä! Kun lahjapaketit on jo avattu, niin voin paljastaa, mitä kaikkea väkertelin tänä vuonna ihmisille lahjaksi tee se itse -menetelmällä. Ensin keittiöjuttuja.

Aika moni sai ainakin jonkun tässä kuvissa olevista lahjavaihtoehdoista, jotkut onnekkaat (?) koko keittiölahjakombinaation. Kuvassa on chili-pippurioliiviöljyä, chili-kaakaopapusuolaa sekä kahvisaippuaa.Öljyn ohje on ihan omasta päästä, ja olen ennenkin kertonut blogissa, miten helposti tuollainen öljy syntyy: laita pullon pohjalle värikkäitä kokonaisia pippureita, chilirouhetta, pari poikkaistua kuivattua chilipalkoa ja muutama kokonainen chilipalko. Lorota päälle oliiviöljyä. Anna tekeytyä vähintään parisen viikkoa, ravistele välillä. Hyvää esim. ruokaisien (juustoa ja kananmunaa sisältävien) salaattien kanssa sekä marinadeissa.

Chili-kaakaopapu-Maldon-suolan ohje oli Olivia-lehden joululahjaliitteessä. Kuivasin itse tuoreita, rinkuloiksi pilkottuja chilipalkoja uunissa, tuli ihana tuoksu. Erottelin rinkuloista siemenet ja murskaa rinkulat käsissäsi. Rouhi mukaan myös kaakaopapuja - niitä saa ainakin Helsingissä Ruohonjuuresta - sekoita esim. Maldon-suolaan. Maistuu grillatun ja paistetun lihan kanssa, marinadeissa ja Olivian mukaan myös suklaakakun päällä.
Kahvisaippuan idea taas tuli Ratula-tv-ohjelmasta. Sulatin vesihauteessa kilon verran saippuamassaa ja heitin sekaan 3 ruokalusikallista tavallista suodatinkahvia, laitoin koko mössön tyhjään tuoremehupurkkiin hyytymään. Siitä ei tullut liian hyytynyttä, vaan isosta massasta oli helppo pilkkoa pienempiä saippuoita leipäveitsellä... Kahvi tuo saippuaan paitsi väriä ja tuoksua myös lisää ominaisuuksia: sen pitäisi neutralisoida tuoksuja käsistä (erinomainen keittösaippua siis) ja kuoria ihoa hellävaraisesti.
Saippuoita koristavat vuosi sitten jouluksi kuivaamani - hieman jo tummuneet, myönnän - sitrushedelmäviipaleet. Niiden teko oli myös helppoa: leikkaa hedelmät ohuiksi viipaleiksi ja kuivata uunissa, mielellään kiertoilmatoiminnolla ja aika matalassa lämmössä, pidä esim. puulastaa uuninluukun välissä. Varaudu siihen, että aikaa kuluu yllättävän kauan - mutta lopputulos on hieno, ellet sitten asu kissan kanssa, joka yrittää kaivaa koristeita purkista ja hajottaa koko lasipurkin, jolloin joudut piilottamaan sen kaappiin. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti