sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Keittiösuunnitelmia

Sohvapöydällämme on koko alkuvuoden lojunut tällainen paperituotteiden röykkiö. Kaikkia papereita yhdistää se, että niissä puhutaan keittiöstä. Kaikkia alkuvuoden lauantaita yhdistää se, että olemme viettäneet ne eri keittiömyymälöissä ja rautakaupoissa kierrellen.

Uusi keittiö pitäisi siis saada! Aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa, mutta ehkä kesällä... Nyt on kuitenkin päätetty keskittyä vain ideointiin, sillä miten voi pyytää tarjouksia keittiökalusteista ja -remppaajilta, ellei tiedä, mitä haluaa?

Ennen kuin uutta keittiötä ruvettiin toden teolla pohtimaan, minulla oli aivan selvät sävelet. Valkoista, ripaus mustaa, rosteria, ehkä vähän tylsää mutta raikasta ja toimivaa, ajatonta. Mahdollisimman paljon kaappeja. Integroidut kodinkoneet.

No. Nyt näen uuden keittiön jostain syystä koko ajan mielessäni mustana, joskus tummanharmaanakin. Kaappeja ei olekaan mahdollisimman paljon, vaan haaveilen ainakin osin yläkaapittomasta keittiöstä. Luultavasti päädymme kuitenkin valkoiseen ja monikaappiseen ratkaisuun, se lienee parempi pidemmän päälle.

Ainakin se on selvinnyt, ettei keittiön ideointi ole mitenkään yksinkertaista. Kalusteet ja niiden sijoittelu, tiskipöytä ja -allas, vetimet, kodinkoneet, välitilan materiaali, kaappien sisusratkaisut, puuh!

Toistaiseksi luulemme olevamme varmoja siitä, että mahd. rempan yhteydessä keittiöstä kaatuu yksi seinä ja yksi "sisäänvedetty" nurkka avataan. Työtaso ei saa massiivipuuta (sitä oli edellisessä asunnossa, nyt ei haluta), vaan se on jotain tummaa kiveä/betonimaista ainetta. Välitila ei saa miehen mielestä ehdottomasti olla lasia eikä rosteria, vaan se on laattaa tai toivottavasti maalattua laastia tms. rouheaa. Kodinkoneita ei tarvitsekaan integroida, induktioliesi on saatava. Rosterinen tai musta liesituuletin. Ehkä. Sähköpistokkeet ja työvalaisimet upotetaan kaappien alle piiloon, vitriinikaappeja ei tarvita. Kaapistojen korkeudet ja mallit ovat vielä hakusessa, mutta onneksi olen sentään jo päättänyt uuden keittiön sisustuksen, vaikka sellaiset asiat ovat jossain valovuosien päässä! Paljon pohdintaa on aiheuttanut myös se, pitäisikö samalla päivittää suurta osaa alakerrasta hallitseva laattalattia kauniimpaan, mutta millainen operaatio se sitten on.

Tuntuu, että ideointi on aivan alkutekijöissään, mutta eräs keittiömyyjä väitti, ettei useimmilla ole hajuakaan, mitä haluavat, kun tulevat keittiökauppaan. Outoa! Ovatko he sitten täysin myyjien johdateltavissa? Meillä ajatuksena on suunnitella kaikki mahdollisimman tarkasti ensin itse, ja katsotaan sitten, tarvitaanko ihan ammattisuunnittelijaa tai ainakin keittiömyyjää paikalle.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei koko keittiötä saada samasta paikasta, vaan osat haalitaan sieltä täältä... Keittiömyymälöistä suosikkeja ovat tällä hetkellä Ikea ja Kvik. Kvik tyyliltään ja hienojen työpöytätasojen takia, Ikea edullisuutensa ja usein hyväksi kehutun keittiökaappien hinta-laatusuhteen vuoksi. Molempien keittiösuunnitteluohjelmilla on tullut leikittyä. Jostain syystä en vain olet tullut ihan sinuiksi Kvikin ohjelman kanssa, ja Ikean ohjelma ei taas antanut tallentaa suunnitelmaa, vaikka olin ohjeiden mukaisesti rekisteröitynyt Ikean saitille.

Tällaista. Toivottavasti tämä kirjoitus on uuden keittiöremonttijuttusarjan alku ja muutenkin piritysruiske blogille, johon en oikein koskaan ole muilta blogeiltani jaksanut/viitsinyt panostaa. Jos jollain on hyviä vinkkejä siitä, mitä keittiösuunnittelussa tai -remontissa kannattaa ottaa huomioon tai toisaalta ei kannata tehdä, saa kertoa! Etenkin jos tiedät, mistä saa laadukkaan keittiön pilkkahintaan, kerro toki! ;) Mitään hirmu ihmeellisiä kommervenkkeja emme keittiöön kaipaa, vaan tarkoituksena olisi saada hyvä, toimiva ja kaunis peruskeittiö.

7 kommenttia:

 1. Jos kiinnostaa, niin täältä löytyy kivisiä keittötasoja:
  www.diapol.fi
  Siellä on myös laskuri, jonka avulla voi suurinpiirtein laskea oman tason hinnan, kävin itse samoilla sivuilla tänään ensimmäistä kertaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! Hinnat olivat ainakin edullisempia kuin myymälöistä ostettaessa. :)

  Käytiin juuri taas Ikeassa ja todettiin, että ainakin leveämmät Ikean keittiölaatikot lonksuvat aika paljon ulos vedettäessä. Sen jälkeen olen taas taistellut keittiösuunnitteluohjelmien kanssa. Argh. Nyt siirryn loppuillaksi perinteisen lyijykynä, kumi, viivotin ja paperi -menetelmän pariin, jospa sitten hahmottuisi jotain. ;)

  VastaaPoista
 3. Mulla ainakin oli Ikean kanssa se ongelma, että siellä on aika rajoitetusti niin kokoja, eli jos on vähän hankalampi keittiö malliltaan, niin ei välttämättä löydy sopivia palasia.

  Olen nyt kaksi kertaa teettänyt keittiöremontin Capriksessa ja sinne varmaan menisin seuraavallakin kerralla, niin hyvin homma on toiminut. Ei ole halvin mahdollinen, ei tosin kalleinkaan, mut hirveän toimiva ja hyvä suunnittelija (Kati K).

  VastaaPoista
 4. Sitruuna, suurkiitokset! Tämä vinkki pistetään ehdottomasti mieleen. Tuolla Capriksessa ei oltu vielä käytykään ja aina on hyvä kuulla, että joku on oikeasti käyttänyt jotain firmaa ja vielä ollut tyytyväinen. Eilen olin juuri meilaamassa tiedustelua erääseen firmaan, kun kuulin, että tuttu käytti ko. firmaa ja vielä kyseistä tyyppiä eikä ollut tyytyväinen. Jäi toistaiseksi meilaamatta.

  Ihan edullista keittiötä ei taida saada, jos ei voi ottaa Ikean kaappeja ja iskeä niitä sellaisinaan kotiinsa. Olen kuullut mm. Kvikistä, että hinnat ovat ensin ok, mutta heti menee hankalaksi, jos pitäisi vähänkään kustomoida. Ja kaikillahan, esim. Ikealla, ei edes ole mahdollisuutta poikkeuskokoihin.

  VastaaPoista
 5. Jos varaatte ajan Caprikseen, varatkaa se Katriina Kallandille. Olen ollut tosiaan niin tyytyväinen, että olen sieltä kaksi keittiötä tilannut, ystäväni samoin (ensin minun suosituksestani yhden, ja kun kokemus oli positiivinen, muutettuaan toisen).

  Kvikistä olen kuullut huonoa, varsinkin että reklamaatiot ja korjaukset eivät onnistu mitenkään. Ja ainahan remonteissa tulee puuttuvia osia, muutoksia, vääriä palikoita jne.

  Niin ja itse asiassa tässä asunnossani myös kylppärin ja eteisen kaapit ovat Capriksen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos taas, Sitruuna! Laitoin suunnittelijan nimen ylös (kävin jo eilen kuikuilemassa C:n sivuilla, olisiko siellä suunnittelijoiden nimiä). Heti tulee mieleen lukuisia kysymyksiä suunnittelupalvelusta ja kaikesta, mutta ehkäpä säästän ne suunnittelijalle itselleen. Valitettavasti en pääse ihan heti käymään Capriksessa, mutta ei kai se ole päivistä eikä viikoistakaan kiinni, jos on voinut jo vuosia elää rumakeittiön kanssa...

  Eilen saamani varoitus koski myös Kvikiä, juuri noista syistä. Voi plääh. En millään jaksaisi a) taistella kenenkään suunnittelijan kanssa, b) mitään reklamointirumbaa. Sain traumoja, kun muutimme taloon ja tilasin eräästä V:llä alkavasta huonekaluketjusta suunnittelupalvelun + useita huonekaluja. Suunnittelija "suunnitteli" tismalleen saman suunnitelman, jonka olin itse etukäteen luonnostellut. Huonekaluja saatiin ja palauteltiin sitten melkein vuoden verran, tuli mm. 2 kertaa väärät sohvat.

  Tämä ei nyt mitenkään liity keittiöaiheeseen, sori höpinä. Tämä kauhukokemus on vaan aktivoitunut taas mielessä, kun on kuullut remonttisähläyksistä. Niin että todella hyvä kuulla, että jossain firmassa sentään palvelu pelaa!

  VastaaPoista
 7. Tietämättä mitään hinnoista tai valikoimista, voin sinänsä suositella Villa-Keittiöitä. Meidän asunnossa on vuonna 2001 remontoitu Villa-Keittiö eikä siinä ainakaan vielä näy käytännössä mitään kulumisen merkkejä ja keittiön toimivuus on erinomainen. Ainakin meidän keittiö on aika klassista mallia, joten sen tyyppisiä on varmaan tarjolla??

  VastaaPoista