keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Monipuolinen kesäherkku

Todisteeksi siitä, että kuitenkin on vielä alkukesä, vinkki erittäin alkukesäisestä herkusta. Kuva on makeasta ja raa'asta versiosta; valmista oli niin kiire päästä syömään, että kuva unohtui.

Makea raparperiherkku
1. Laita uunivuokaan raparperipaloja muutaman raparperinvarren verran.
2. Lorauta päälle (tummaa) siirappia n. muutaman ruokalusikallisen verran. Sekoita.
3. Ripottele päälle kanelia.
4. Paista n. 200 asteessa, kunnes raparperinpalat ovat pehmeitä.
5. Nauti esim. jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
6. Vielä kesäisempi vaihtoehto: herkun voi valmistaa myös grillissä, kääri raparperinpalat folionyytteihin ja kypsennä.

Suolainen raparperiherkku
1. Pilko raparperinpalat ja asettele ne folion päälle.
2. Pilko hieman punasipulia, sekoita raparperinpalojen kanssa.
3. Ripottele raparperin ja sipulinpalojen sekaan hieman fariinisokeria sekä aavistus suolaa (ja mustapippuria).
4. Sulje nyytit ja grillaa niitä, kunnes raparperi ja sipuli on pehmeää.
5. Nauti esim. grillatun punaisen lihan lisukkeena.

Aiemmin tein raparperista esim. kiisseliä, mutta nämä herkut keksittyäni meillä ei ole nautittu raparperia muissa muodoissa. Raparperi on muuten lempikasvini puutarhassa, sekä visuaalisista, hoidollista (hoitoa ei tarvita...) että kulinaarisista syistä.

6 kommenttia:

  1. Slurps! Tahtoo saareen! Tahtoo pihalle! Tahtoo raparperiherkkua!!

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän! Mä tahdon lisää raparperia. Laitoinkin Kumpulan kasvitieteellisestä ostettuja Kempeleläinen-raparperin siemeniä itämään. Peukut pystyyn, että niistä tulee jotain ja saan raparperipenkin yhden raparperin sijasta. Sitten raaskin ehkä joskus syödäkin oman maan raparperia (no oli tuo herkkukin omaa, mutta sitä pitää syödä kitsaasti, mikä on kauheaa raparperinhimoiselle).

    VastaaPoista
  3. No voihan wiude. Minulla on raparperia josta riittää, tuonpa sinulle joku kerta "ahvensaarelainen"-lajikkeen juuritaimia.

    VastaaPoista
  4. Oi jee, kiitos! :) Raparperia ei voi olla liikaa. Enkä myöskään tiedä, onnistunko itse kasvattamaan sitä siemenestä saakka...

    VastaaPoista
  5. Grillattua raparperia. Jestas mikä idea! Heti tänään kokeilemaan. :)

    VastaaPoista
  6. Outi, toivottavasti pidät grilliraparperista! Luin grillausvinkin itse alun perin jostain lehdestä ja olin tosin yllättynyt - mutta ruoka onkin oikein helppo, kätevä ja erityisesti herkullinen. :) Useimmiten meillä tehdään makeaa versiota.

    VastaaPoista