tiistai 27. heinäkuuta 2010

Aurankukkaa pelastamassa

Pyydän anteeksi. Aurankukka on ihan liian pieni, hento ja herkkä kameralleni. Juuri sen pienuuden ja herkkyyden takia se oli kuitenkin kuvattava.

Kerroin keväällä, että tilasin netistä aurankukan siemeniä. En voinut ohittaa siemenkaupan vetoomusta: pelasta perinteinen, nykyisin uhanalainen kasvi.

Mä pelastin! Heitin siemenet multakasaan – aurankukka viihtyy pientareilla – ja nyt meillä on aurankukkia. Voi ihanuutta. Yritän saada siemenet talteen, jotta voin jatkaa pelastamista jatkossakin.

Meiltä löytyy nyt myös vielä aurankukkaakin hankalammin kuvattavia kukkasia: korianterilla on vaaleat minikukinnot. Ruoanlaittoa ajatellen olisi varmaan ollut parempi, ettei se olisi päässyt kukkimaan – yrtin maku on nyt muuttunut jotenkin saippuamaiseksi – mutta en välitä. Minusta on kiinnostavampaa nähdä, miten korianteri kasvaa kuin maistella sitä. Maku oli tuttu jo vanhastaan, mutta kukkia en ollut nähnyt koskaan ennen. 

2 kommenttia:

  1. Hei täälläkin palstalla, mulla korianteria on kasvimaalla siitä lähtien kun ekan kerran sitä siellä kasvatin, eli se on siementänyt itse. Tosin ei siisteihin riveihin, vaan sinne tänne ja ne on hoksattava olla kitkemättä (mutta tuoksusta tuntee). Ja nyt saat kerättyä siemeniä ens vuoden kylvöjä varten sekä kuivattavaksi keittiön maustehyllyyn.
    ja hieno homma tuo aurankukka, mulle ihan uus tuttavuus, jos sulta liikenee pari siementä niin minäkin voisin asettua pelastajaehdokkaaksi.

    VastaaPoista
  2. Mullakin on jotkut yksivuotiset muuttuneet monivuotisiksi, kun en leikkaa niitä alas ja saavat kylvää itse itsensä seuraavaksi vuodeksi. Korianteri on toistaiseksi ollut yksivuotinen, mutta ehkä siihenkin tulee muutos - ainakin yritän saada siemeniä talteen. Ja jos saan aurankukastakin, niin saat toki siemeniä!

    VastaaPoista