torstai 5. elokuuta 2010

Oman maan mangoldi, nam!


Tänä kesänä meillä on kasvatettu mangoldia pihalla muutamassakin ruukussa. Huomaan, että itse sadon sijasta minusta on kyllä kiinnostavampaa ja merkittävämpää nähdä, että onnistun kasvattamaan pienestä siemenestä oikean kasvin. Tai eihän minulla siihen oikein osuutta ole sen jälkeen, kun olen piilottanut siemenen multaan...

Joka tapauksessa: Exotic gardenilta keväällä tilatut mangoldin luomusiemenet itivät ja tuottivat sadon. Ei jättilehtiä, mutta ihan oikeita, hyväkuntoisia mangoldinlehtiä kuitenkin.

Ystävä kertoi juuri käyttäneensä mangoldia keittoon. Meillä sitä on nautittu pinaatin tavoin lisukkeena: mangoldinlehdet keitetään ja sitten maustetaan (oliivi)öljyllä, suolalla ja ripauksella mustapippuria sekä tuoreen sitruunan mehulla. Hyvää on ja sopii monenlaisen ruoan oheen! (Samalla ohjeella saa muuten todella hyvää pinaattilisuketta, kunhan vaihtaa mustapippurin valkosipuliksi; myöskään sitruunamehua ei välttämättä tarvita).

Kiitän helposta ja herkullisesta mangoldiohjeesta Miaa Chilen Peikkokukkulalta.

1 kommentti:

  1. Mangoldissa on niin hienot lehdet, se on kaunis! En ole vielä itse kokeillut, mutta tuo lisuke kuulostaa hyvältä. Ja keitto; luulisin, että voisi kokeilla portigalilaisen caldo verde -keiton variaatiota kaalin sijasta mangoldilla. Minulla oli viime vuonna portugalilaista couve-lehtikaalia kasvamassa juuri rakastamaani caldo verdeä varten, mutta kun pihassani lienee Suomen tihein kaaliperhos- ja myös kaalimatopopulaatio, ei lehdistä riittänyt minulle syötäväksi kuin reikiä.

    VastaaPoista