tiistai 17. elokuuta 2010

Puutarhakierros


Puutarhauutisia! Aika paljonkin puutarhauutisia, mutta koettakaa ymmärtää. Olen viettänyt koko tähänastisen kesälomani kotona eli ihan pihalla - ja toisaalta, jos en laita kasvihankintojani ja pihasuunnitelmiani edes summittaisesti jonnekin ylös, olen pian ihan pihalla myös siitä, mitä olen mihinkin kohtaan pihamaata tyrkännyt.

On tullut tyrkättyä ainakin mehitähtiä sinne sun tänne. Mehikset ovat ikuisia suosikkejani, helppoja ja hauskannäköisiä. Ne leviävätkin helposti - mutta en jaksa odottaa, vaan ostan joka kesä lisää mehitähtiä.

Talon reunustan uuden kiveyksen eteen on vähitellen muodostumassa istutusalue: em. mehitähtien lisäksi siellä kasvaa mm. kissanminttua ja sinikatkeroa. Nyt yritämme olla istuttamatta sinne enää uusia kasveja, ennen kuin alue on kunnolla rajattu ja uusi istutusalue kauttaaltaan perustettu.Vaan onpa sinne jo ilmestynyt n. 150-senttinen peikonpähkinäpensaskin. Meillä on jo pienempi peikko toisella puolen pihaa, mutta tämän korkeamman halusin, koska mielestäni etupihan pitkä istutusalue vaati jotain korkeaa ja erikoista. Sattumalta peikon istustuskohta osui nappiin myös talon sisäpuolta ajatellen: nyt olohuoneen erkkerin yhdestä sivuikkunasta kurkkaa koristeellinen käppyräoksa. Hyvä! Haluan peikkoja ehkä vielä lisääkin.
Saman istutusalueen päästä löytyy myös Sailan antama raparperi. Se on oikea sissi: vaikka se matkusti tänne helteisessä autossa ja helle kuivutti sen melkein kaikki vanhat lehdet istutuksen jälkeen, monta uutta lehteä ja varrentynkää kurkkaa jo maasta. Uutta tulee päivittäin. Raparperin vieressä kasvaa pari rusopäivänliljaa. Rusehtavanoransseja kukkia on tarkoitus hankkia vielä lisää.

Keskellä pihaa on kaivonkansi ja sen päällä ei niin kauhean kaunis istutuslaatikko, talon mukana tullut. Kesäkukat saivat lähteä laatikosta ja paikalle tuli maksaruohoa ja kiviä, lisäksi laatikossa on aina keramiikkalintu ja aurinkokennovalaisin. Ajattelen, että tuo keskellä pihaa oleva kivi- ja maksaruohokeskittymä on kuin saari; maksaruohohan on mitä tyypillisin saariston kasvi. Meilläkin kasvaa saaristosta saatua maksaruohoa.

Sekä nyt myös tällaista taimikaupasta saatua maksaruohoa etupihalla. Tämä komistus näkyy työhuoneen ikkunasta, ja oletan, että koneen ääressä istuvan on hauska katsella, kun perhoset ja pörriäiset löytävät sen. Vielä eivät ole löytäneet.

Tällainenkin tarttui mukaan jokin aika sitten taimimyymälästä. Syyshortensia on kaunis erityisesti iltahämärissä valkoisten kukkien hohtaessa.

Päivällä voi taas huomata, että keväällä urheasti lumikinoksesta kurkannut mutta sittemmin hyytynyt iisoppi on kasvanut takaisin ja kukkii hennosti syysleimujen välissä.

Hankin myös kärhöalesta käytönnössä ilmaiseksi kaksi kärhön taimea. Laitoin ne kiipeämään pihan äärimmäisellä reunalla olevien kriikunapuiden runkoja pitkin. Saa nähdä, kuinka kauan kiipeävät... Olin kuitenkin jo kauan halunnut kokeilla, lähtisikö joku kipuamaan puita pitkin. Puut ovat niin vanhoja, etteivät tuota enää juuri satoa, mutta niillä on esteettistä arvoa. Olen suunnitellut, kuinka parin köynnöskasvin, penkin ja muutaman kiven avulla tuohon pihan nurkkaan saattaisiin hämyinen minipuisto. Ehkä joskus. Toivottavasti!

Viimeisin vaan ei ollenakaan vähäisin puutarhauutuus on tämä pieni kiekura. Jos hyvin käy, se ei ole pian ollenkaan pieni, vaan suuren suuri japaninjättililja, tällainen. Kävimme viime viikolla ystävän kanssa Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa ja ihastelimme erikoisia jättililjoja. Kun sellaisen taimi oli myynnissä puutarhan myymälässä, pitihän se hankkia. 

Toto-kissasta taimien istuttaminen on kivaa. Voi saada jännittäviä istumapaikkoja!

3 kommenttia:

 1. Oho, mitä pihaedistystä, oho! Tuo krähöidea on vallan loistava. Toivottavasti menestyvät. Ihana punalehtinen maksaruoho, tuollaista haluan itsekin. En kestä niitä vaaleanpunakukkaisia komeamaksaruohoja jostain syystä.
  Hyvä että raparperi on asettunut, vaikka kyllähän siinä on niin iso juuri että pakko sen on ;-) Ensi vuonna teidän piha peittyy raparperiin! Siten alat jo kaivaa sitä maasta muille :_D
  (Oho, nenä meni vinoon)
  No ei se sentään ole mikään häirikkö, suuri vain.

  VastaaPoista
 2. Sellaista se loma teettää. :) Vähän on kyllä hirvittänyt, mitä kasvit pitävät helteellä istuttamisesta mutta eihän nyt enää ole ainakaan koko ajan ollut kauhea helle, juuri nytkin sataa. Ja kun vauhtiin pääsee, niin ei voi näemmä lopettaa kasvien haalimista...

  Raparperi on varmasti ensi vuonna suuri ja komea, sen voi aistia jo nyt. Sanoinkin juuri jollekulle, että mun tavoite on, että joskus mäkin olen kasveja antavana enkä vain saavana osapuolena. :) Sulle kyllä lähetänkin jo nyt aurankukan siemeniä, kunhan ne vielä vähän kypsyvät... Musta kaikki maksaruohot on kivoja, paitsi sellaiset ihan pienet ja maanmyötäiset, mutta ihan ok nekin. :) Suuri punalehtinen löytyi Muhevaiselta.

  VastaaPoista
 3. Niin, ehkä taimissa pitäisi olla varoitus: saattaa aiheuttaa riippuvuutta ja yhä enenevää haalintavimmaa .

  VastaaPoista