torstai 9. syyskuuta 2010

Ovi uuteen

...eli jaarittelua ovimalleista ja -materiaaleista. 


Keittiönkaapeissa on nyt ovet. Siistit, valkoiset, raikkaat, uudet ovet. Vaikka kaikki on vielä kovin kesken, seinät vesieristepinnoilla ja työtasot tulevat vasta parin viikon päästä, niin nyt alkaa jo olla aavistus, millainen kyökistä tulee. Siitä tulee iso, valoisa ja ajaton, niin tilava ja ilmava kuin ajateltiinkin.

Onneksi ovet vaikuttavat tosi hyviltä! Niiden(kään) valitseminen ei ollut yksinkertaista. Ensin ajatuksena oli sama kuin kaikilla, valkoista tasaista kiiltävää. Sitten alkoi tuntua, ettei meidän talo ole modernin kiiltävä ja että iso tila vaatii, että ovissa on joku "juttu". Valittiin sitten se toinen "kaikkien" vaihtoehto, eli tuollainen shaker-tyylinen ruutuovi. En olisi ensin uskonut, että se on valintamme, mutta nyt se on jo kauan tuntunut ainoalta oikealta: se on sopivan maalaishenkinen muistuttamaan entisestä tummapuisesta maalaisromanttisesta Provence-keittiöstämme, mutta kuitenkin ajaton ja simppeli. Hyvä perusovi.

Myös oven materiaali ja pintakäsittely osuivat oikeaan. Aika pian keittiösuunnitelun alettua meille selvisi sekin, ettei talon eikä etenkään keittiössä olevan takan henkeen sovi mdf, vaikka se hyvin yleinen ja kätevä keittiömateriaali onkin. Näin kuvan kauniista maalatuista puuovista, mutta keittiösuunnittelija oli sitä mieltä, että puuovi elää ja maalipinta halkeilee, joku sanoi, että värikin voi muuttua... Tässä vaiheessa pyysin ovitarjoukset muutamalta puusepältäkin, mutta otimme lopulta rungot ja ovet samasta paikasta.

Keittiöfirma nimittäin teki meille puuovet, jotka on kuultolakattu valkoisella niin moneen kertaan, etteivät ovet lopulta kuullakaan. Näin ovissa on puun tuntua, vaikka puunsyyt eivät onneksi näy, vaan pinta on tasaisen valkoinen. Ovi on kuitenkin aidomman ja huolitellumman näköinen kuin mdf- tai ruiskumaalattu ovi, jossa väripinta on helposti kalvomainen eikä oven materiaali tule esille. Näistä ovista tietää, että ne ovat puuta. Vaikea selittää, mutta jotenkin näissä on käsityön tuntua, vaikka perusovia ovatkin.

Toistaiseksi siis kaikki hyvin keittiörintamalla. Jännitys kasvaa ja kaapintäyttösormia syyhyttää!

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvät ovet. Kun teillä on se takkakin, niin ehdottomasti nuo eikä kiiltävät tasaiset. Ja puu on aina puuta, ei mdf:ää. Vaikka halkeilisi. Silloinhan siitä vasta näkee että oikeaa matskua on. Eikä teillä varmaan niin rajuja kosteus- ja lämpötilavaihteluja ole, kun talossa asutaan ympäri vuoden. Puu ikääntyy kauniisti, mdf ei.
    Muutenkin, tuo shaker-yksinkertaisuus sopii jotenkin talonne tyyliin, olet ihan oikeassa. Teidän takkahuoneessa ja yläkerrassa on ihan sama fiilis. Hyvä Jenni - ja mies, ei pidä unohtaa ;-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ihana analyyttinen ja kannustava kommentti! :) Onneksi remontilla ei ollut kiire, niin sai pyöritellä asioita mielessään ja moni asia sitten muuttuikin matkalla, onneksi hyvään suuntaan. Meillä pitää hakea aina tasapainoa kahden erilaisen makumieltyksen välillä, mutta toisaalta se on hyväkin, kodista tulee sopiva sekoitus modernia ja ajatonat/vanhaa (en tajua, miksi haluan kotiin modernia ja kuitenkin haaveilen puutalon rötisköstä, hieman ristiriitaista. Enkä osaa päättää vai haluanko kaiken?). Mies saa kiitokset keittiön "vanhanaikaistamisesta" ja molemmat olivat sitä mieltä, että siitä tulee modernin simppeli ja riisuttu, ei mitään ylimääräistä. Ja iso kiitos kuuluu tietysti myös meidän tosi hyvälle keittiösuunnittelijalle!

    VastaaPoista