perjantai 26. marraskuuta 2010

Vielä kerran keittiöremontti

Viimeinen kirjoitus aiheesta keittiöremontti: lopputulos ja projektin opetukset. Harmikseni marrasharmaassa räpsityt kuvat ovat jotenkin punertavia ja kyökki näyttää muutenkin autiolta, kun oikea ruokapöytä ja muut kalusteet ovat vielä löytämättä. Eikä keittiössä ole vetimiäkään, mutta niistä tulee siis rosteriset. Seli seli – eli asiaan.

Tässä on työpiste nro 1. Kaksi erillistä allasta on osoittautunut paremmaksi vaihtoehdoksi kuin kaksi vierekkäistä allasta. Tai miten sen ottaa... ennen katselin, kun mies kokkaa, mutta nyt huomaan, että minullekin löytyy tehtäviä oman työpisteeni luona. ;) Joka tapauksessa isot ja syvät altaat ovat hyvä juttu: niiden pohjalle mahtuu vaikka mitä. Aikeissa on ostaa Ikeasta pari mustaa pientä silikonivatia altaiden pohjalle, ne ovat kuin vara-altaita ja niihin voi vaikka jättää jotain kuivumaan. Altaiden päälle voisi myös hankkia leikkuualustat tai muut kannet, sitten saa likaiset tiskit piiloon ja lisää tasoa halutessaan.

Mustat Ylämaan graniitin työtasot ovat myös mieleiset. Niiden kanssa kävi vain vähän ikävästi, sillä ensin toinen työtaso oli väärin leikattu ja lopulta kumpikin on vähän liian kapea. Emme osanneet kysyä, eikä myyjä kertoa, että tason asennustapa vaikuttaa tason leveyteen. Jos meillä olisi tason takana laatta, saisimme lisää 5–8 mm. Sitten taso olisi täydellisen levyinen, nyt aavistuksen verran liian kapea – mutta niin vähän, ettei alettu enää tilaamaan uutta. Olemme hoitaneet tasoa vain vedellä ja toisinaan etikalla pyyhkimällä, hyvin pyyhkii (lähtee jopa kissojen tassunjäljet; aika helposti tasoihin kyllä jää pieniä jälkiä). Nyt tasot asennettiin ennen liesiseinän laatoitusta ja toisen tason taakse ei edes tullut laattoja.

Mitään viinikaappia eikä edes viinihyllyä meille ei pitänyt tulla, mutta tuli nyt kuitenkin tuollainen miniavohylly, kun keittiön mitat olivat sellaset, että jotain piti keksiä tuohon sivuun.

Suosikkikohtani keittiössä on tämä jo blogissakin usein näkynyt liesiseinä. Jämäkät laatikot antavat vaikutelman isosta lipastosta (laatikoiden sisällä on piilolaatikoita, nekin on jo havaittu hyväksi keksinnöksi) ja betonityyppinen seinä on vaan ihana. Laattojen suhteen saimme vinkin, että isot laatat kannattaa liimata, niin ne pysyvät varmemmin paikoillaan. Käsittelimme laatat myös suojasuihkeella. Se ei näy ollenkaan, mutta muodosti huokoiseen pintaan teflonmaisen kalvon, joka suojaa kosteudelta ja rasvalta. Yhden käsittelykerran pitäisi suojata vuosien ajan.
Kodinkoneista Smegin uuni ja liesituuletin ovat suosikkeja. Old school -tyyli on hauska ja sekin viehättää, että koneet toimivat vanhanaikaisesti napista vääntämällä. Jotenkin tuntuu, ettei kaikkialla pidä olla digitaalisia, potentiaalisesti sekoavia koneistoja, vaan mekaanisillakin pärjää.

Liesituulettimeen piti muuten tehdä jokin muutos huippuimurin takia. Koska tilasimme kodinkoneet keittiöfirman kautta, keittiömyyjä hoidatti asian, se oli kätevää – ja olisimmeko itse edes osanneet ajatella asiaa, en minä ainakaan... Muutenkin remontin aikana tuli jatkuvasti eteen sähkö- ja putkiasioita, joihin ainakaan minulla ei ollut mitään kantaa, kun en oikein edes ymmärtänyt, mistä puhutaan.

Pidämme myös keittiön valaistuksesta. Tuossa liesiseinän yläosassa kulkee iso valopalkki, joka kätkee sisälleen valospottien lisäksi sähhöjohtoja ja liesituulettimen putken. Keittiön kahdella muullakin reunalla on samanlaiset valoboksit katonrajassa, tosin litteämmät. Boksit on tehty mdf-levystä, liitoskohdat tasoitettu ja kaikki maalattu vaaleanharmaaksi.

Olen kuullut, etteivät kaikki keittiömyyjät enää suunnilleen suostu myymään halogeenispotteja, ledejä pitäisi olla. Ledien valokyky ei ole kuitenkaan vielä kovin hyvä, ei valon värikään, lisäksi ledspotit ovat kalliita. Meille laitettiin valobokseihin edulliset halogeenispotit (suoraan Prismasta!)  - niiden kanta on sellainen, että niihin sopii ledpolttimokin, sitten kun ledit ovat kehittyneet. Alakaappien alla on Philipsin power ledit eli uudet energiaystävälliset ledit; niiden ei tarvitsekaan valaista niin paljon kuin kattospottien, jotka ovat keittiön tärkein valonlähde.

Astiakaappi-jääkaappi-siivouskaappiseinä näyttää tältä, ei kovin erikoiselta. ;)

Olemme lopputulokseen tyytyväisiä, se lienee pääasia - keittiöstä tuli ajaton ja toimiva, kuten pitikin. Kunhan saadaan vielä sisustettua ja somistettua, kaikki on täydellistä! Suunnitteluun meni kauheasti aikaa, eikä vähiten siksi, että lopulta melkein kaikki keittiön osat ostettiin eri paikoista. Mielestäni se kuitenkin kannatti: keittiöfirmoissa ei ole erikoismaaleja eikä suurta laattavalikoimaa. Toisaalta esim. kodinkoneet eivät tulleet keittiöfirman kautta juurikaan kalliimmiksi kuin netistä tilattuina, joten oli helpompaa ottaa ne samaan pakettiin ovien ja runkojen kanssa.

Jos nyt tilaisin nuo ovet ja rungot uudelleen, tilaisin ne valmiiksi koottuina. Ison keittiön osiin meni yllättävän paljon kokoamisaikaa ja kun kaappipaketteja oli miljoona, ei heti käynyt ilmi, mitä puuttui  – ja varmaan kaikissa remonteissa jotain puuttuu aina ekasta kuljetuksesta. Jos kaapit olisivat saapuneet koottuina, suurimmat puutteet olisivat näkyneet heti.

Pahoittelen pitkää sepustusta, mutta ehkä ainakin minun itseni on joskus kiva lukea tämä uudelleen, kunhan rakennuspöly on laskeutunut... tai kun on aika alkaa suunnitella seuraavaa isompaa kodin muutosta.

8 kommenttia:

 1. Oli tätä muidenkin kiva lukea, tai ainakin minun ;-) Keittiöstä tuli niin kiva, valoisa, hieno ja viihtyisä, tuo ruskea kaakelilattia on nyt suorastaan tarpeellinen ettei menisi liian harmaaksi (vaikka teidän taloudessa on varmaan sellaisiakin, joiden mielestä ei KOSKAAN voi olla liian harmaata ;-)
  Hieno matskujen - rouheaa ja sileää, mattaa ja kiiltävää - yhdistely. Onneksi olkoon!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiitos! En ole ihan samaa mieltä ruskeasta lattiasta mutta kyllä sekin näyttää paremnmalta kun keittiö ei ole enää kokoruskea. Ja sitten kun joskus sadan vuoden päästä löydetään uudet huonekalut...

  Jos nyt aloittaisi alusta, tilaaminen menisi ehkö sujuvammin, mutta varmaan päädyttäisiin samoihin valintoihin kuin nyt. Hyvät valinnat siis. ;)

  VastaaPoista
 3. Onnea uuden hienon keittiön johdosta! Siitä tuli todella kauniin näköinen ja tosi kiva, että päätit laatoittaa liesiseinän ylös asti ja vaakasuoraan. Nyt teillä on jäljellä enää se kaikkein kivoin osuus eli somistaminen. ;)

  VastaaPoista
 4. No niin, nyt se on sitten valmis. Ja näyttää ihanalta, tosi kotoisalta. Ja decos-seinäkin oikein hyvältä.

  VastaaPoista
 5. Se on hassu keittiö: päivänvalossa (varmaan ovien takia) kodikas ja pimeällä jotenkin teollinen, varmaan kaiken mustan ja harmaan ja rouhean takia. Mutta hyvä, kaksi keittiötä samalla iskulla. ;)

  Keittiösuunnittelijamme kävi meillä eilen ja oli hänkin tyytyväinen lopputulokseen muuten, mutta huomautti, että mikron piti piiloutua kaappiin eikä rumentaa toista työtasoa. :)Vakuutimme, että mikro on lentämässä kokonaan pois talosta ja tilalle tulee jotain kaunista. Somistussuunnitelmat ovat pitkällä, pitäisi vain päästä etsimään somisteita...

  VastaaPoista
 6. Oikein tyylikäs, kiva ja kutsuva keittiö, ja oikein hyvä ja hyödyllinen sepustus! Seinäpinnat etenkin ovat upeat!

  VastaaPoista
 7. S, kiitoksia! Ensin piti keksiä jotain vain yhdelle seinälle, mutta seinähulluus iski... Onneksi iski, parempi että on kokonaisvaltaisesti käsitelty kyökki kuin että tehosteita siellä täällä. Ja nyt tekisi sitten mieli käsitellä talon muutkin seinät. :)

  VastaaPoista
 8. Moi Jenni! Googlailin keittiöitä ja keittiöremontteja, ja päädyin tänne :) Tosi kiva keittiö teillä!

  Me saimme vihdoin asuntokaupat aikaiseksi ja syksyllä onkin sitten edessä mittava remontti... Apua! Täältä sai ainakin hyviä ajatuksia keittiön suunnitteluun, esim. tuo jossain kirjoituksessa mainittu tiskikaappi laatikossa on mulle ihan uusi tuttavuus. Kiitos!

  Terveisiä Espanjasta!

  VastaaPoista