perjantai 4. helmikuuta 2011

Lisää puutarhakirjoja

Lisää insipiraationlähteitä ja suunnitteluapulaisia. Olin päättänyt, että en osta tänä keväänä puutarhakirjoja. Olen nyt ostanut neljä... Mutta se riittää. Ehkä. Ja oman pihan omistajaksi puutarhakirjojen kokoelmani on varsin vaatimaton. Toistaiseksi.

Kaikista hankinnoistani on kyllä ollut hupia ja hyötyä, se pitää sanoa. En ole myöskään ostanut yhtään sikaa säkissä, vaan plärännyt ja vertaillut kirjoja Akateemisessa tovin jos toisenkin ennen ostopäätöksiä. (Kaikki kirjat ovat siis Akateemista kirjakaupasta ja löytynevät sen nettisivuiltakin.)


Puutarhan värit muodot ja värit on (etelä)ruotsalainen kirja, ja se on sen miinuspuoli. Kaikki kirjan kasvit eivät sovi edes eteläiseen Suomeen, eikä kaikille ole löytynyt täkäläistä vastinetta, vaikka kirjan suomentaja kertookin sellaisia etsineensäkin. Lukuisissa kauniista kuvista saa kuitenkin paljon ideoita etenkin piharakenteisiin ja ylipäätään pihan materiaaleihin. Kivien ystävänä katson aina kiviasiat ensin.Kasvit on tässä kirjassa esitelty väreittäin, mikä sopinee ainakin aloitteleville kotipuutarhureille hyvin: useinhan on idea väristä tai tyylistä, mutta ei itse kasvista.Suunnitteluohjeet ovat selkeitä, joskaan eivät supertarkkoja, kun kyseessä ei ole varsinainen pihanrakennusopas.
Lisäksi joukossa on houkuttelevia yksityiskohtakuvia. Betoni ja ruostunut rauta, voiko kauniimpaa olla? Minusta ei, vaikka moni muu saattaisi olla eri mieltä.

Varsinaiseen puutarha- ja kesäfiilistelyyn sopii kuitenkin Suomalaisia unelmapuutarhoja -teos. Herkullinen kirja vie monenlaisille pihamaille ja kertoo myös puutarhojen tarinat ja puutarhurien vinkit.
Monista puutarhoista näkee, että niitä on suunniteltu, perustettu ja hoidettu antaumuksella.
Tässä puutarhassa leikkii varmasti ikionnellisia lapsia, kun heillä on tuollainen maja!

Vaan eipä se aikuisten puolikaan samasta pihasta kovin ikävältä vaikuta...

Tätä kuvaa voisin katsella ikuisesti, siinä on niin rauhallinen ja kaikin puolin hyvä tunnelma.

Kuten hyvässä puutarhakirjassa kuuluukin, osa ideoista ei liity kasveihin.
Ohuehkoksi kirjaksi tämä on varsin monipuolinen opus! Suosittelen kirjaa etenkin yleiseen puutarhaunelmointiin tai sellaiselle, joka ei vielä tiedä, millaisen pihan haluaa.

Neljäs kevään puutarhakirjaostokseni on englantilainen Organic Garden, mutta jääköön se esittelemättä, kun ei ole edes suomenkielinen. Siinäkin on kauniita kuvia ja hyödyllisiä neuvoja, mutta en tiedä, kuinka sovellettavissa sen viljelyohjeet ovat Suomeen. Luen siis mieluummin suomalaista Luontopihaa, tai ainakin tottelen sen ohjeita.

Margareta Diedrichs: Puutarhan värit muodot ja värit. Kustannus-Mäkelä, 2010. Suom. Auli Hurme-Keränen.

Johanna Vireaho, Sari Tammikari: Suomalaisia unelmapuutarhoja. Wsoy, 2008.


2 kommenttia:

 1. Oih, tuo unelmapuutarhakirja pitää saada!

  Kiva, kun olet löytänyt minunkin blogiini :)

  Aurinkoisen päivän jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Suosittelen kyllä unelmapuutarhakirjaa, se on houkutteleva ja monipuolinen! Minä ainakin tarvitsen ensin unelmia ja ideoita ja sitten vasta alan miettiä, miten ne oikeasti toteutetaan.

  Samat sanat sinulle: kiva, että löysit tänne! :)

  VastaaPoista