lauantai 12. maaliskuuta 2011

Kohti kirjallista kukkamaata

Kuka arvaa, miksi juuri tämä daalia tarttui kaupasta mukaan?

Minulla ei ole muuten ollutkaan aikaisemmin daalioita, mutta nyt olen suunnitellut, että viimekesäinen hankinta, musta yrttilaatikko, muuttuu daalialaatikoksi. Ja kivilaatikoksi, osaan laatikon istutuslokeroista tulee vain kiviä. Ja siitä kaikesta tulee terassin kaunistus. :)
Aiempina vuosina minulla ei ole ollut myöskään siemenpussi-juurakkolaatikkoa kevättä odottamassa, mutta nytpä on. Ja vihko täynnä listoja ja piirroksia. Haaveilu on ihanaa.

Tällä hetkellä haaveilen, että mies nousisi sängynpohjalta ja sanoisi, ettei hänellä olekaan nuha ja pääkipu, vaan voimme huristaa sisustuskauppakierrokselle Turkuun. Peukut pystyyn, että haave toteutuu! Ostoslista ja pari piirrosta on jo valmiina sitäkin reissua varten.

9 kommenttia:

 1. Ai, Turkkuseen! Melkein tänne siis. Sinähän voisit tosiaan perustaa kirjallisen puutarhan, kun näin pelkän otsikkosi, ajattelin, että teet niin.
  Minua nimittäin alkoi kiinnostaa ajatus raamatullisesta puutarhasta luettuani kerran artikkelin naisesta, jolla oli sellainen. Vaikka en uskokaan, olisi se silti kiehtovaa: mooseksenpalavapensasta, madonnaliljaa ynnä muuta! Tai sitten jokin muu teema. Siinä olisi puutarhalla mieltä kutkuttavaa sisältöä eikä vain ulkonäkökysymystä.

  VastaaPoista
 2. Daaliat, ehdottomasti lempikukkiani!

  VastaaPoista
 3. Saila, kyllä minulle tuli ihan saman ajatus, kun näin tuon Kafkan ja hankin sen omaksi! Mutta vaikka kuinka mietin, en keksi muita kirjallisia kasveja (ja kun googlasin, eka nosto meni mun kissablogiin?!!). Kafkasta innostuneena päätin kuitenkin aina tarttua tilaisuuteen, jos kirjallinen kasvi tulee vastaan! Ja ehkä muutenkin laittaa ylös kirjoissa vastaan tulevia kasvitarinoita.

  Raamatullinen puutarha on hieno idea sekin!

  S, muistankin, että olet kertonut daalioista blogissasi! Toivotaan, että minö onnistun daaliankasvattajana.

  VastaaPoista
 4. Daaliat on aikamoisia syöppöjä/juoppoja, ja astiakasvatuksessa ne jää helposti vähän pieniksi. Muista laittaa tarpeeksi suuri tila ja multamäärä niiden juurille!
  Kasveillahan on myös tieteelliset nimet, joissa voi olla jotakin kirjaan tai kirjailijaan viittaavaa, vaikka tahattomastikin. Pistän sulle tietoa, jos tulee vastaan - vaikak toisaalta mä en puolestani muista ulkoa niin monen kirjailijat tai kirjan nimeä, että välttämättä hoksaisin. Yritän silti. Useimmiten varmaan se on juuri tuo lajikenimi, jossa joku kirjailija saattaa olla ikuistettuna. Luulisin, että on varmaan ainakin kymmeniä ruusuja, joille olisi annettu kirjailijan/-ttaren nimi, mutta kuka nyt pelkkää ruusutarhaa haluaa?

  VastaaPoista
 5. Saila, kiitos vinkistä, yritän tarjota daalioille niiden arvoa vastaavat olosuhteet. :) Ja kerro ihmeessä, jos tulee kirjallisia kasveja vastaan. Mä yritin etsiä oman muistin lisäksi Exotix gardenin haun avulla, mutta vesiperä. Luulisi, että siellä ois joku Julia tai Romeo ainakin ollut, mutta ei.

  VastaaPoista
 6. Sitä on selvästi oltu samoissa puuhissa, kun mukuloita on kotiin kannettu :).

  Minulla oli daalioita viime kesänä 10 litran astioissa. Alkukasvatus sujui niissä hyvin, mutta kyllä ne todella tuntuvat tilaa vaativan, jotta kukkivatkin. Yhdelle daalialle löysin paikan veneestä ja se kukkikin hienosti ja pitkään. Ainoastaan yksi astiassa kasvanut jaksoi kukkiakin. Ja niitä mukuloita oli kuitenkin kymmenen.

  VastaaPoista
 7. Iik, pitääkö mun ostaa siis vene daalioille? :D No, ehkä varoituksista viisastuneena laitan ainakin osan niistä maahan enkä laatikkoon.

  Kriikunapuiden alle istutetut kärhöt löytyvät muuten täältä: http://www.hs.fi/juttusarja/perhe/artikkeli/Vauvauintia+ilman+sukelluspaineita/1135264548453/?cmp=tm_etu_teemanosto

  VastaaPoista
 8. Minäkin olen ruukuissa kasvattanut. Kaikki kukki, mutta jäi vaatimattomammaksi kuin mitä samaa sorttia oleva penkissä. Ruukkujen litrakokoa en muista.

  VastaaPoista
 9. Ehkä teen vertailevaa kasvitutkimusta ja laitan laatikkoon ja maahaan daalioita.

  Olen yllä laittanut vahingossa ihan väärän linkin tiedoksi. :D Edellisen kommenttini linkissä kastellaan vauvaa eikä daalioita (työkaveri oli juuri puhunut vauvauinnista, joten lähetin huomatessani linkin hänelle, sitten se vahingossa kopiotui tännekin). Puuhun kiipeävien kärhöjen ensikuvat ovat täällä: http://kokolaillakodikkaasti.blogspot.com/2010/08/puutarhakierros.html

  VastaaPoista