maanantai 23. toukokuuta 2011

Kasvimaita siellä täällä


Unelma on toteutunut: omalla ikkunalla kasvaa itse tehdyssä betoniruukussa itse siemenestä kasvatettua cayennea!


Eletään niitä aikoja, jolloin naapurille huikataan pihalla törmätessä, että ei meinaa päivät riittää, ja sitteen taas kiiruhdetaan omiin toimiin. Vuorokauteen pitäisi saada lisätunteja, tai ainakin pitäisi olla lomalla.

Kaiken ruohonleikkuun, kitkemisen ja muun perushomman lisäksi meillä on tehty viime aikoina viljelystöitä. Aiemmin esikasvamaan laitetut chilit ja yrtit kasvavat nyt keittiön ikkunalla tällaisena asetelmana. Tai ainakin toivon, että ne kasvavat; ikkunalautakasvatuksessa taimista tuli niin pieniä, hentoja ja surkeita, ja osa kuolikin - muistin taas, miksen ole tähän joka kevät ryhtynyt.Mutta jos nämä toistaiseksi hengissä olevat rehut pysyvätäkin hengissä, seuraus voi olla vehreä keittiönikkuna. Jos ei muu auta, aion täyttää pelti- ja betoniastiakokoelmani vaikka kaupan valmisyrteillä. Minulla on visio siitä, että meidän keittiönikkunalla kasvaa paljon kasveja ja ne kaikki ovat syötäviä. Piste.Mitä sitä ei tekisi pensasbasilikan eteen? Vaikka söisi chilipapuja. Ostin Bionan luomuchilipapuja ja muita tuotteita vain siksi, että saisin kivalta näyttävän istutustusastian. Onneksi pavut olivat hyviä, mutta saman sarjan linssit ovat vielä testaamatta.


Myös ulkona on kasvimaa. Kiukkuilin aikani, etteivät uudelle kasvimaalle tarkoitetut kivet tule ikinä ja meidän koko sato myöhästyy. Sitten sain ahaa-elämyksen ja vietimme eilen tovin jos toisenkin haalien ruukkuja, täyttäen niitä mullalla ja tunkemalla siemeniä multaan. Tänä kesänä olisi tarkoitus nauttia mm. oman maan punasipulista ja mansikkapinaatista.

Kun vielä saisi ne lisätunnit vuorokauteen, kaikki olisi oikein hyvin!

2 kommenttia:

  1. Oi kun hieno ruukkukasvimaa! Se on helpompi pitää puhtaanakin kuin maakasvimaa :-)
    Keittiön ikkunalla on tietysti vähän pimeää, mutta kun nyt on vuoden valoisin aika niin ehkä valo heille riittää. Voithan, jos jaksat, viedä vapaapäivinä jokusen ruukun vuorollaan ulkoilemaan päiväksi, niin kasvit saavat paremmin valoa ja tuuli tekee versoista tanakampia. Tai sitten voit simuloida tuulta paijaamalla taimien latvoja kädellä edestakaisin - vinkki, jonka sain vuosia sitten hortonomiopiskelijaystävältäni.

    VastaaPoista
  2. Ruukkumaa on helpompi, mutta silti kyllä kelpuuttaisin jo maakasvimaan, tai edes sen ainekset. Kivet ovat nyt viipyneet aika kauan matkalla...

    Ehkä ulkoilutan ruukkuja joskus tai, kiitos vinkistä, leikin tuulta. En ollut moisesta vinkistä kuullutkaan. Auttaakohan kissantassun heilutus asiaa? :) Keittiön ikkuna on kyllä usein auki, sieltä tulee välillä tuulta yrteille.

    VastaaPoista