sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Kevään kukkasaldo


Meidän pihalla ja pihasuunnitelmissa on tapahtunut viime aikoina vaikka mitä, mutta se ei ole näkynyt blogissa asti. On ollut bloggarin kannalta huonoja, suorastaan painajaismaisia aikoja: Ensin viime viikolla, juuri kun olin aikeissa kuvata pihamaata, katosi kamera. Sitten kuvat epäonnistuivat. Sen jälkeen Blogger sekosi eikä antanut tehdä päivityksiä. Vaan tänäänpä tuleekin kaksi postausta peräjälkeen. Ja jos edes osa puutarhasuunnitelmistamme toteutuu, lähiviikkoina tulee paljon puutarhajuttuja. Odotamme pihalle esim. tuhansien kilojen kivilastia uutta oleskelu- ja istutusaluetta varten... Ja kotona keittiön somistaminen on edennyt, siitä kuvia alkavalla viikolla.

Vaan nyt kukkasia. En ymmärrä: vasta oli lunta maasta ja nyt ensimmäiset kukat, valkovuokot ja kääpiötulppaanit, ovat jo melkein kuihtuneet. Onneksi on tullut muuta tilalle.


Kivikkomaa on oikeastaan kauneimmillaan tähän aikaan vuodesta. Keltatyräkki (?) kukkii, samoin kissanminttu. Muuten kivikossa kasvaakin vain mehikasveja, mäkimeiramia ja vähän ruohosipulia. Olkoon niin - oregano saa tänä kesänä rehottaa miten tahtoo, ja oikeastaan se onkin aika hauskan näköistä tummanpunaisten mehitähtien kanssa.
Lisää kukkia on tulossa: kaikkialla on nuppuja. Jättilaukkaa on meillä vähän siellä sun täällä. En edes muista, missä on liilaa ja missä valkoista, mutta pianhan se selviää.


Monista nupuista en edes muista, mille  ja millaiselle kasville ne tarkalleen kuuluvat. Jännittävää!


Ilokseni melkein kaikki kasvit ovat selvinneet talvesta. Esimerkiksi viime vuonna hankkimani japaninjättililja suoriutui ensimmäisestä talvestaan, vaikka se olikin kovin kylmä.


Myös äidiltä syksyllä saadut pionit ovat lähteneet hyvin kasvuun.


Maasta kurkkaa myös esim. korianteria. Vaikka se on yksivuotinen, se on itse siementänyt itsensä kaksivuotiseksi.


Ainoa kasvi, joka ei varmasti selvinnyt talvesta, on minttu. Lisäksi viime vuonna istutetut havut ovat kovin vähäneulasisia ja muutenkin melko huonovointisen oloisia. Tiettyjä kasveja ei ole ilmaantunut ollenkaan, kiitos myyrien! En sitten ostele mitään erityisupeiden tulppaanien sipuleita ensi syksynä... Enkä ole myöskään varma, ovatko kaikki syyskylvöt onnistuneet. Kevät on vielä niin alussa, etten ole ihan varma, mitkä kukkapenkistä kurkkaavat pienet vihreät kasvinalut ovat rikkaruohoja, mitkä sinne tarkoitettuja kasveja. Kesäkuun alkuun mennessä lienen viisaampi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti