sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Mennään apilatarhaan

 ...tai yritetään ainakin.

Yläkuvassa ei ole suinkaan kyse siitä, että kas, joku on unohtanut ajaa nurmikon kriikunapuiden ympäriltä. Kyse on siitä, että joku on ruohoa leikatessaan muotoillut meille uuden, tulevan apilatarhan.

Jätin osan nurmikosta ajamatta ja kylvin sinne vielä uutta valkoapilaa jo kasvavan lisäksi. Tai kylvin ja kylvin: en kääntänyt maata enkä lisännyt multaa, mutta hakkasin nurmeen haralla reikiä (tässä vaiheessa jouduin kertomaan naapureillekin, mitä olen tekemässä), viskoin apilatarhan alueelle siemeniä ja olen kastellut alueen jo pariinkin otteeseen. Näin puutarhakirjassa kuvan apilaa kasvavasta nurmikosta, jonne oli vielä aseteltu pari peilipalloa. Näytti kauniilta ja vielä luontoa ajatellen hyödylliseltäkin.


Istutin viime syksynä kriikunoiden juurelle kärhöt. Kun oikein tihrustaa, saattaa huomata, että kyllä sieltä maasta jotain kurkkaa tänäkin keväänä.


Jos hyvin käy, tämä kukinta vaihtuu jossain vaiheessa tummanvioletinsinisten kärhöjen kukintaan. Onneksi emme ole hävittäneet kriikunapuita, vaikka ne ovat olleet muutamaankin otteeseen sahausuhan alla!

Itse asiassa olen suunnitellut kriikunoiden ympärille kokonaan uutta istutusaluetta, kuin pientä puistoa. Apilapelto on siitäkin hyvä, että sillä voi vähän kokeilla, miltä näyttäisi, jos tuossa nurkassa pihaa olisi istutuksia. Huomasin myös apila-aluetta rajatessani, että siitä tuli ihan erimuotoinen ja -kokoinen kuin olin ajatellut ennen puuhaan ryhtymistä. Kannatti siis testailla eikä ruveta heti kunnon kaivuutöihin (ja niitä kaivuuhommia on muualla pihalla niin paljon, että tuon alueen uudistaminen jäänee syksyyn tai hamaan tulevaisuuteen).

Saa nähdä, tuleeko apilamaasta pupujen ulkoilmaravintola. Hyötykasvisyhdistys piti viime kesänä jänikset loitolla Annalan viljelmistään, kun kylvi viljelypalstan reunoille apilaa. Jänikset jättivät hyötykasvit rauhaan ja tyytyivät apilaan - aikamoinen hyötykasvi sekin siis.

4 kommenttia:

 1. Voi, miten autiota olisikaan ilman noita kriikunoita! Ne ovat hurmaavat nyt kukkiessaankin, mutta varmasti sitten kun kärhöt kiipeilevät niihin. Aah.
  Varsin hyvä idea laittaa tulevaisuudessa niiden ympärille istutuksia muutenkin. Mainiolta kuulostaa :-) Kissatkin ehkä tykkäävät laiduntaa apilaa.

  VastaaPoista
 2. No olisi se autiota, kun ovat suunnilleen meidän pihan ainoat kasvit. :) Korkeimmat kasvit ainakin.

  Minustakin olisi mainiota, jos kriikunoiden ympärillä olisi istutuksia, mutta tässä on nyt pari "pikku" projektia sitä ennen. Ehkä joskus... Olen jo kyllä uhannut, että palkkaan meille maankaivajan kesäksi. Jonkun multapään. :D

  VastaaPoista
 3. Ihana idea, tuloksia odotellessa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Maikki! Vielä ei ole kumma kyllä tuloksia nähtävissä, vaikka apila-alue "perustettiin" (lainausmerkit, koska eipä siinä juuri perustamista ollut) jo perjantaina ja sitä on käyty moneen kertaan tuijottamassa. Jos se olisi tuijottamisesta kiinni, siellä kasvaisi ja kukkisi jo paljon apilaa. ;)

  VastaaPoista