perjantai 17. kesäkuuta 2011

Ruusuhelmet - sata vuotta tuoksuva koruAloin katsella pihamme sisäänkäynnin yhteydessä rehottavaa ruusupuskaa aivan uusin silmin viime vuonna. Hyötykasviyhdistyksen omassa Pähkylä-lehdessä (3/2010) oli yrttiterapeutti Henriette Kressin artikkeli ruusun terälehtien hyödyntämisestä.

Mieleeni jäi erityisesti ruusuhelmien ohje. Tässä ohje Kressin tekstistä lyhennettynä:

- Kerää pari kolme korillista ruusun terälehtiä.
- Jauha terälehtiä tehosekottimessa, kunnes niiden koko on 1-3 mm.
- Kaada lehdet kattilaan, peitä vedellä ja laita kansi kattilan päälle. Keitä lähes kiehuvaksi, pidä tässä lämpötilassa noin tunti ja jäähdytä.
- Toista keittämisoperaatio kerran, pari päivässä muutaman päivän ajan.
- Purista terälehdistä kaikki vesi ja pyörittele massasta palloja ("helmiä", halk. n. 1 cm). Jätä kuivumaan esim. talouspaperin päälle pariksi päiväksi.
- Pujota helmet teräslankaan, jotta saat niihin reiän. Teräslankaaan pujottaminen pitää tehdä juuri tässä vaiheessa, sillä sitä ennen helmet ovat liian pehmeitä ja myöhemmin liian kovia rei'itettäväksi.
- Anna helmien kuivua teräslangoissa 4-5 päivää, kunnes ne ovat tummanruskeita.
- Pujota helmet lopulliseen nauhaansa ompeluneulan avulla.
- Parista 4-litraisesta korillisesta ruusun terälehtiä saa n. 2 m helminauhaa.

Tämä kaikki kuulosti minusta jo merkilliseltä, mutta lisäksi Kress lupaa, että mikäli helmet säilytetään käyttöjen välissä suljetussa purkissa, niiden tuoksu kestää jopa sata vuotta!

Lisää Henriette Kressin kasvitarinoita löytyy hänen kotisivuiltaan.

Toivottavasti meillä kukkii vielä juhannuksenakin, sillä silloin voisi olla aikaa kokeilla ruusukorujen tekoa. Nyt lähden juuri viikolopuksi reissuun, enkä ikävä kyllä luota, että mies olisi niin romanttinen, että keittelisi vaimolleen ruusuhelmiä viikonlopun ajan, vaikka hän jääkin tänne ruusupensaan katveeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti