keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Satumaisia tauluja ja arjen kauneutta

Olen käynyt lomani aikana kahdessa mainitsemisen arvoisessa näyttelyssä.

Vuoden nuoren taiteilijan Anna Tuorin näyttely Helsingin kaupungin taidemuseossa Meilahdessa oli monella tavalla vaikuttava. Tuorin teokset ovat samanaikaisesti taianomaisia ja vakavia. Vaikka ne näyttävät ensikatsomalta melko yksinkertaisilta, yksityiskohtia riittää ja mikä parasta, tulkinnoille on tilaa. Näyttelyseurueeseemme kuului kaksi aikuista naista ja yksi 3-vuotias poika, kaikki pitivät Tuorin taiteesta.

Tässä esimerkkejä. Olen lainannut kuvat Helsingin kaupungin taidemuseon sivuilta ja Anna Tuorin sivuilta. Juuri Anna Tuorin näyttelyssä opin taulun Nuit Blanche eli Valkoinen yö ansiosta, että ranskaksi "valkoinen yö" tarkoittaa läpi valvottua yötä.

ANNA TUORI: Into the Wood I Made, 2009© Kuva / Photo: Jussi Tiainen

ANNA TUORI: Blow Out Your Candles Laura, 2010© Kuva / Photo: Jussi Tiainen

Forever Mute, 2008

Nuit Blanche, 2008
Aiemmin en pitänyt esittävästä taiteesta ollenkaan. Nyt pidän: taide saa olla esittävää muttei liian osoittavaa.

Tuorin näyttely jatkuu elokuun puoliväliin saakka ja museoon on ilmainen sisäänpääsy perjantai-iltapäivisin.

***Tänään kävin katsomassa Desingmuseon Kaj Franck -näyttelyn heti tuoreeltaan. Taidenäyttelyjen ohella myös taideteollisuusnäyttelyt kiinnostavat: kauniit ja käytännölliset esineet ovat arjen kauneutta parhaimmillaan. Lisäksi esim. lasi on minusta kiinnostava jo materiaalina. Olen kokeillut lasinpuhallusta sen verran, että tiedän, että lasi taipuu melkein mihin tahansa - mutta vain hyvin harvojen taiturien näpeissä.

Designmuseossa olikin esillä kiitettävästi juuri lasia ja keramiikkaa, mutta toisaalta näyttely kertoi Franckista myös tekstiili- ja puutarhasuunnittelijana. Näyttely ei ollut kuulemma vielä aivan valmis, vaan osa opasteteksteistä puuttui. Minua se ei haitannut, koska mieluummin vain fiilistelen enkä kauheasti opiskele näyttelyissä. Ja kiinnostavaa oli siis näinkin; myös museon peruskokoelmaa on aina hauska katsella ja tunnistaa tuttuja esineitä. Tavarat kantavat monenlaisia muistoja.

Kaj Franck - universaaleja muotoja jatkuu syyskuun loppupuolelle. Lisätietoja Designmuseon sivuilta.

Viime viikolla kävin myös Espoon modernin taiteen museossa Emmassa, jonka peruskokoelma on aina kiinnostava ja innostava. Lauantaina olisi tarkoitus päästä Retrettiin asti. Vinkkejä muistakin taidekohteista otetaan vastaan! :)

2 kommenttia:

 1. Ihan samat näyttelyt suunnitelmissa! :)

  Vuoden nuori taiteilija 2008 Samuli Heimonen on myös loistava ja itse asiassa kun äsken tarkistin tuon nimen ja vuoden oikein, huomasin että hänellä on näyttely tänä kesänä Oulussa!

  http://www.samuliheimonen.com/web/index.php?id=22

  VastaaPoista
 2. Hyvät näyttelysuunnitelmat!
  Kiitos Oulu-vinkistä! En ole varma, menenkö Ouluun tänä kesänä, mutta ei se poissuljettuakaan ole, koska mieheni on sieltä kotoisin. Pitääpä kurkata tuonnen Samuli Heimonen -linkin taakse heti.

  VastaaPoista