perjantai 3. kesäkuuta 2011

Siniset tunnelmat


Olisi hienoa olla niin konkari puutarhahommissa, että osaisi suunnitella puutarhan, jossa kasvit kasvaisivat kauniisti "kerroksittain" ja koko ajan kukkisi sopivasti. En ole ollenkaan konkari, mutta huomaan, että alkukesän aika tumma-vaalean kauden jälkeen pihalla on nyt selvästi sinisävyinen aika.


Kukkien lisäksi on kiinnostavaa tarkailla sitä, miten valon määrä vaikuttaa kasveihin. Takapihalla, eteläsuunnassa raparperi on jo jättimäinen, mutta varjoisan pohjoisen puolella on vasta pieniä lehtiä. Osin tuohon kokoeroon vaikuttaa kyllä se, että kasvatin nuo pikkuraparperit viime vuonna siemenestä, pihan muut raparperit taas ovat tulleet meille isokokoisina taimina. Kivaa kun kaikki raparperit eivät kasva samaa tahtia, niin satokaudesta tulee pidempi.Jättilaukoilla tilanne on ristiriitainen: pohjoisen puolella kaikki ovat vielä nuppuvaiheessa, mutta eteläisessä  valossa liilat jättilaukat ovat jo auenneet, valkoiset taas eivät. Omituinen ero. Laukoissa riittää pörriäisiä, mikä on ollut tarkoituskin niitä hankittaessa. Eilen kylvin myös erityisen perhos- ja pörriäiskukkapenkin, mutta siitä lisää myöhemmin, jos ja toivottavasti kun on jotain esiteltävää.


Kivikossakin sinertää: ruohosipulin nuput pullistelevat ja kissanmintullakin on jo siniset kukat.

Ja sitten vielä sinipunainen syreeni!


Voimakkaat sinisen ja sinipunaisen sävyt ovat mielestäni jotenkin voimaannuttavia, vaikken tuosta sanasta erityisemmin pidäkään: ne ovat samanaikaisesti voimakkaita ja rauhallisia. Se kuvaa hyvin olotilaanikin. Fiilikset ovat sekä energiset että rauhalliset, sillä parin tunnin päästä alkaa kahden viikon loma!

2 kommenttia:

 1. Hei loistavaa, hyvää lomaa! Hienoa kukinnan ajoitusta muuten :-) Talon pohjoispuolella on myös maa kylmempää, kun aurinko ei lämmitä sitä niin nopsaan. Lämmin maa saa kasvit aikaisin liikkeelle, tai siis kasvuun, niin ne ehtivät aika lailla edelle pohjoisseinustan kavereitaan.
  Minustakin valkoiset laukat (jos teillä on mustalaukkaa, se on valkoukukkainen) kukkivat vähän violetteja myöhemmin, minullakaan ne eivät vielä ole kukassa vaikka violetit ukkolaukat ja jättilaukat aloittavat jo kukintaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos lomatoivotuksista! Meinaa jäädä kommentteihin vastaaminenkin, kun aika menee tuolla pihalla. Se on varmaan ihan hyvä. :)

  Pääsen tänään vasta tekemään kylvöjä ja istutuksia uudelle alueelle, mutta oletan, että kasvit lähtevät kasvuun pikavauhtia: siinä jos missä on aurinkoista ja lämmintä. Toivottavasti ei liian kuumaa...

  En tiedä mitä laukkaa meillä on. Olen vain ostanut valkeaa jättilaukkaa, en tiedä, onko sillä hienompikin nimi. No mutta nyt sekin on auennut: olkkarin ikkunan takana huojuu kolme ilmassa leijuvaa lumipalloa. :)

  VastaaPoista