tiistai 12. heinäkuuta 2011

Betoniaskartelun perusohjetta

En ole tehnyt betonihommia kovin montaa kertaa ja betoniaskartelukokemukseni rajoittuu pieniin töihin (erikokoiset lautaset ja  ruukut, pienet laatat), mutta rohkenen silti antaa perusvinkkejä betonitöihin. Betoniaskartelu on nimittäin todella helppoa! Itselläni meni monta vuotta hukkaan, kun vain haaveilin itse tehdyistä betoniruukuista - kuvittelin, että kyse on paljon monimutkaisemmasta asiasta. Ei ole, ainekset, välineet ja menetelmät ovat helppoja hankkia ja oppia.

Ohje yksi: ota kaikki tarvittava valmiiksi esille ja pukeudu rönttäisiin vaatteisiin!

Perusraaka-aine on kuivabetoni, jota saa säkkitavarana rautakaupoista (sementti(laasti), dry concrete). Pieniin ja suht sileäpintaisiin betonitöihin käytetään kuivabetonia, jonka raekoko on halkaisijaltaan enint. 4 mm.


Muotiksi käy melkein mikä tahansa muovinen tai silikoninen astia: kukkaruukut ja -lautaset, viilipurkit, karkkirasiat tai vaikka tässä käyttämäni leivontamuotit ja pääsiäiskoristemunat. Muotin voi myös tehdä puusta tai vanerista, mutta silloin se pinnat kannattaa lakata. En ole kokeillut puu- tai vanerimuotteja, sen sijaan teipillä päällystetystä askartelupahvista teen toivottavasti muotteja jo lähiaikoina.

Betonipölyn ja sotkun takia kannattaa askarrella ulkona, ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa. Jos et halua viutiloita esineitä, tarkista, että töiden kuivumispaikka on suora. Muotit kannattaa täyttää joko kuivumispaikalla tai lähellä sitä, koska isot tytöt ovat kovin painavia siirrellä ja koristelluissa töissä taas koristeet voivat kärsiä siirtelystä, vaihtaa paikkaa tai humpsahtaa betonin sisälle.

Muotit öljytään esim. rypsiöljyllä, mutta itse olen havainnut paremmaksi silikonisprayn, jota saa edullisesti rautakaupassa. Huomaa, että jos valat ruukun, tarvitset sitä varten ulko- ja sisämuotin; sisämuotti öljytään ulkopuolelta.

Betoni sekoitetaan ämpärissä esim. tukevatekoisen istutuslapion avulla. Sementtipusseissa on mukana sekoitusohjeet, mutta sopivan sekoitussuhteen oppii helposti myös näppituntumalla.


Laita ämpärin pohjalle liraus vettä, lisää kuivabetonia ja sekoita. Lisää tarvittaessa vettä. Seos on valmis, kun se tuntuu tasaiselta ja voit muovata siitä lihapullan tapaisen möykyn käsissäsi; möykky ei hajoa, vaikka tärisytät kämmentäsi. Käytä betonihommissa suojahanskoja ja mielellään hengityssuojaintakin, kenties suojalaseja.


Betoniesineitä valaessa pitää olla nopea! Kun betoniseos on valmis, öljyä muotti/muotit ja täytä ne betonilla. Taputtele ja ravistele muottia kevyesti, jotta betoniseos asettuu siihen tasaisesti.


Tässä on kuva vasta täytetystä leivontamuotista, johon valoin betoninäkinkenkiä; betoni kuivuu aika nopeasti, joten pyyhin roiskeet heti pois muotista.

Tein samalla kerralla myös ison vadin kahden muovisen kukkalautasen avulla. Kun vati tai esim. ruukku on valettu, sisämuotti täytetetään hiekalla, kivillä tms. painavalla aineella, ettei se kohoa tai liiku sivusuunnassa kuivumisen aikana. Joskus olen myös lopuksi teipannut muotit kiinni toisiinsa ilmastointiteipillä. Tällä kertaa laitoin lautasmuottien painoksi betonitiiliskiviä. Isommat työt voi myös raudoittaa kanaverkolla, se parantaa niiden talvenkestävyyttä.


Kun valut ovat valmiina, ne peitetään muovilla ja jätetään kuivumaan noin viikoksi. Olen kuullut, että betonia kannattaisi välillä suihkuttaa suihkupullon avulla vedellä, mutta omien kokemusteni mukaan se saa töiden pinnan helposti kuplimaan ja tekee siitä muutenkin epätasaisen.

Vaikka työt voi irrottaa muoteista noin viikon kuluttua valamisesta, niiden kuivuminen voi kestää jopa viikkoja. En ole ottanut ruukkuja käyttöön kuin vasta monen viikon kulutta valamisesta, jotta ne ovat olleet varmasti kuivia.

Betonitöitä voi myös koristella, kuten tässä pieniä laattoja. Koristeiksi käyvät esim. lasi, mosaiikki ja kivet. Itse olen asettanut koristeet valmiin valun päälle ja tarvittaessa kiinnittänyt niitä jälkikäteen liimalla. Elämäni matkat -blogissa on esillä oikeaoppisempi koristelutapa: betonilautasen mosaiikkikoristeet on kiinnitetty laastilla ja saumausaineella.

Saa kysyä ja kommentoida! Toivottavasti ohjeet aukeavat, vaikkei ihan joka työvaiheesta kuvia ollutkaan. Pitää dokumentoida ensi kerralla vielä tarkemmin... Betonitöistä löytyy nykyisin hyvin myös kirjoja. Omia suosikkejani ovat Malena Skoten opettavat ja inspiroivat teokset.

3 kommenttia:

  1. Kiitti ohjeista, aatoksissa on ollut tämä kesänä koittaa betonin kanssa työskentelyä - näillä ohjeillahan pääsee jo pitkälle!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä, toivottavasti ohjeista on apua. Toivottavasti mä pääsen sitten kokeilemaan joskus niitä sinun koruohjeitasi. :)

    VastaaPoista
  3. Moi. Minuu kiinnostaisi tehdä kynttilänjalkoja (tuikuille). Työhän ei ole iso mutta hirvittää sementtisäkkien koko (25kg). Miten säilytät sementin ?

    VastaaPoista