torstai 28. heinäkuuta 2011

Perhosten hoitoa


Perhoskukista ja perhosmökeistä.

Isän juhlien jälkeen tungin siis pöytäkoristeet kukkapenkkiin. Nyt kukkapenkissä, jossa on erityisesti perhosia varten valittuja kasveja, näyttää tältä. Juhlakukat ovat kotiutuneet hyvin, ja paljon uuttakin on tulossa.

Tai itse asiassa – paljon uutta on jo tullut, sillä noiden kuvien ottamisesta on jo muutama päivä.

Perhosia ei ole juuri näkynyt, mutta kukkapenkistä kuuluu jatkuvastu pörinää ja sirinää. Kyllä se on siis löydetty ja siellä viihdytään, hyvä!

Mutta onko kellään kokemuksia perhosmökeistä? Kuulin sellaisesta sivukorvalla jostain puutarhaohjelmasta ja netistä löysin Jaakkolan puutarhakeskuksen sivuilta tällaisen:

Mökki kuulostaa jotenkin todella sympaattiselta: 

Perhosmökki tarjoaa perhosille talvehtimissuojan. Mökki sijoitetaan lähelle perhosten ruokailukasveja, kuten nokkosia, päivänhattuja ja niittykukkia, varjoisaan paikkaan, etteivät perhoset herää liian aikaisin keväällä horroksestaan.
Perhosmökki täytetään kaarnalla, jonka suojiin perhoset voivat kaivautua talvehtimaan. Kesällä perhoset saa vierailemaan mökissä, kun tarjolle asetetaan maittavaa syötävää, kuten hiukan punaviiniin sekoitettua sokeria.

Tuollainen mökki voisi olla kiva suunnitella ja väkertää itsekin. Harmittelen vain, etten oikein tiedä, mihin sellaisen meillä laittaisin. Meidän avaralla littanalla pihalla ei ole suojaisia eikä varjoisia paikkoja.

Perhos- ja mehiläiskasveista löytyy muuten hyvin monipuolinen luettelo täältä. Lisäksi suosittelen kaikille luonnon ja puutarhanhoidon ystäville Riku Cajanderin kauniita kuvia ja painavaa asiaa sisältävää kirjaa Luontopiha.

13 kommenttia:

 1. Kyllä minullekin sokeri ja punaviini kelpaisivat omassa mökissä ;) kokemusta ei kyllä sellaisesta ole. Ehkäpä pitäisi hankkia, jos vaikka meilläkin perhosia alkaisi viihtymään.

  VastaaPoista
 2. Risuista, oksista ja lyhyistä pöllinpätkistä voisi kasata pienen keon, ei sitä kai tarvitse ripustaa mihinkään jos paikkaa ei ole. Perhoset voivat sitten kömpiä sinne tikkujen/oksanpätkien väleihin talvehtimaan.
  Ulos jätetty halkokasa ajaa saman asian!
  Ihanan näköinen kukkapenkki.

  VastaaPoista
 3. Susanna, no niin kelpaisi mullekin sokeri-viinimökki! :D Perhosilla on hyvä maku ruoan ja juoman suhteen...

  Saila, suurkiitokset! Ja hei, sittenhän meillä on yksi seinällinen perhostenkoloja, nimittäin iiiiso halkokasa. Hyvä! Pitääpä tarkkailla, josko joku talvehtisi siellä.

  Tuo kekovinkkikin on hyvä, toivottavasti moni perhosten ystävä lukee vinkin ja ottaa opiksi. :)

  VastaaPoista
 4. Kaunis tuo graniittitolppa-lintu-muna-kukkayhdistelmä. Kävin myös uudestaan kuolaamassa niitä juhlakuvia :) Mulla on muuten kasvihuoneessa kanssa näkinkenkiä kasvulaatikoiden somisteena....
  Mutta perhosia ei meillä ole, kun ei juuri ole mitään kukkivaa nyt, nyyh.

  VastaaPoista
 5. Elämäni matkat, kiitos! Ja hauska kuulla, että sinäkin harrastat puutarhanäkinkenkiä. :)

  Meilläkään ei tuntunut hetki sitte kukkivan mikään, mutta nyt tuo perhospenkki kukkii koko ajan enemmän ja enemmän. Pitää varmaan laajentaa sitä syksyllä/ensi keväänä, se on niin kiva.

  Haluaisin muuten joskus väkertää graniittitolpan päälle betonitalon, siellä se olisi kuin vuorella. Tuotekehittely on vielä kesken...

  VastaaPoista
 6. Minkä kokoista betonitaloa kaipailet? Jos oikein kovasti tykkäät kikkailla, niin senhän voisi tehdä laastin avulla ja muurata pienistä kivistä. Saisit oman "keskiaikaisen" linnan pihallesi :)
  ...ja ajatus lentää jo heti aamusta, lupailee hyvää tenttisuoritusta iltapäivälle... :D

  VastaaPoista
 7. Voi ei, Susanna, mahtava idea! En voi ajatella mitään muuta, kuulostaa niin houkuttelevalta. Kiitos! :) En ole suunnitellut taloa sen tarkemmin kuin että aika pieni saisi olla ja sellainen, että sinne saisi kynttilän sisälle.

  Onnea tenttin!

  VastaaPoista
 8. Mäkin olen haaveillu perhosten ystävänä tuolaisesta mökistä, mutta tuo linnaideahan on aivan upea!!!

  Meillä Kallen ötökkäbaarit, joissa on hedelmiä vetää ötököiden lisäksi myös perhosia, mutta tosi vähän niitä on tänä kesänä mielestäni ollut. Nokkosperhosia, sinisiipiä ja kaaliperhosia riittää, muut on olleet harvinaisempia näkyjä.

  VastaaPoista
 9. Maikki, kaikilla pitäisi olla ötökkäbaareja! Ja tuo Susannan linnaidea on ihan mahtava, olen ajatellut sitä viime päivinä MONTA kertaa (en vähiten eilen, kun kävimme Raaseporin linnassa, heh).

  VastaaPoista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Täälläkin on myynnissä perhostaloja:
  http://www.hky-palvelut.fi/varainhankinta.htm

  VastaaPoista
 13. Anonyymi, kiitos vinkistä! Tuolla olikin tosi kivoja perhostaloja, erityisesti perinteinen perhostalomalli viehätti.

  VastaaPoista