torstai 7. heinäkuuta 2011

Punainen kausi


Väriteemasarja jatkuu. ;) Tässä blogissa on hiljattain nähty saariston punainen hetki ja esitelty pihan siniset tunnelmat. Nyt meidän pihalla on punainen kausi.

Sen aloitti pizzamauste, johon minulla on edelleen viha-rakkaussuhde. Ihana, että oregano on niin helppohoitoinen ja tuoksuu ja maistuu hyvältä, mutta pitääkö sen kasvaa kaikkialla? Toisaalta pidän siitä juuri siksi, että se on rempseä ja luonnonmukainen ja mietin, pitäisikö sitä olla lisääkin. 


Oreganon jälkeen punastui pari maksaruohoa. Peura kävi keväällä popsimassa alemman maksiksen ihan maan tasalle, mutta hyvin se on noussut ja pian se kukkiikin.


 Mehitähdetkin ovat kukkineet jo jonkin aikaa. Osa niistä on pieniä ja söpöjä, 


toisista ei melkein edes tiedä, mistä on kyse. Alla oleva kuva voisi olla jostain akvaariosta, vaan ei, siinä rehottavat mm. mehitähti, tulppaani ja tilli sulassa sovussa meidän talonnurkalla. (On se hyvä, että joku, jota näyttää sekavalta ja huolittelemattomalta luonnossa, on sentään mielenkiintoinen kokonaisuus kuvassa.)


Jotkut punaiset ovat aiheuttaneet hieman päänvaivaa.

Tämän sipulikukan sipuleita annoin syksyllä äidillekin, mutta kumpikaan meistä ei muista, mistä kasvista on kyse. Äidillä se ei edes kuki, vaikka lehdet tulivatkin maasta.


Ruusu Astrid Lindgren hämmästytti, kun se muuttui punalehtiseksi. Katsoin ensin ikkunasta, että jaahas, nyt se kuihtuu, mikä ei olisi ihme tämän kesän paahteessa. Lähempi tarkastelu osoitti, että ruusunhuipulla on pieni nuppu. Astrid onkin kotiutunut!


Pioni otti itseensä, kun haukuin sitä pinkiksi ja kaipasin tummanpunaista pionia. Se ripotteli terälehtensä parissa päivässä – ja lopputulos on tummanpunainen. Siitä sain, nyt on punainen nakupioni.

Rikkaruohotkin ovat mukana punaisessa teemassa.


Oikeasti meillä kukkii kyllä aika vähän ja satunnaisesti siellä täällä. Haluankin lisää kukkia ja vielä pihan mittakaavaan sopivia isoja (mutta ei pöyhkeitä!) kukkia... Vaikka kuinka olen yrittänyt olla suunnitelematta mitään, niin suunnitelmia syntyy silti.

Seuraavat pari viikkoa haluan kuitenkin tehdä muuta kuin pihahommia. Lomaksi on suunniteltu jo monta pientä lähiretkeä ja heti alkulomasta pistän kyllä betoninäkinkenkätehtaan pystyyn!

Mutta vielä puolitoista päivää hommia ennen lomaa. Jospa sitä palaisi kiltisti töiden pariin...

3 kommenttia:

 1. Jee, betoninäkinkenkätehtaankäynnistymistä odotellaan! Tähyilen sinnepäin, koska alkaa tehtaan piipusta nousta savua :-D
  Ensimmäinen punainen rikkaruohosi on ketoneilikka, älä vaan kitke sitä. Se on myös koristekasvi ja juuri niitä ketokasveja, jotka ovat taantuneet pahasti Suomessa laidunnuksen vähennyttyä ja tienpiennarten hoidon tehostuttua.
  Nakupioni :-DD
  Ihana hämmästyttävä nuokkuvakukkainen sipulikasvisi on varmaan hajulaukka (Nectaroscordum siculum, eli ei oikeasti laukkojen (Allium) sukua, mutta kuuluu niiden heimoon Alliaceae). Tai voi se jokin muu laukkakin olla.

  VastaaPoista
 2. Saila, sitä savua ja etenkin höyryä taitaa nousta vain minusta itsestäni, betonihommat on etenkin helteellä hikistä hommaa. :) Toivon mukaan pääsen kuitenkin sauhuamaan jo huomenna.

  Ketoneilikka (kiitos taas tunnistuksesta!) ei mustakaan vaikuta rikkaruoholta, mutta sen sijainti on rikkaruohomainen, yhtäkkiä se vain rehottaa yhden pensaan keskellä. Saa rehottaa.

  Pitääpä tutkia, olisiko nuokkukasvi hajulaukka. Se on ihan nuokkuva muutenkin, niin pitkä- ja löysävartinen että luikertelee maassa. Kukkii kumminkin. :)

  VastaaPoista