tiistai 5. heinäkuuta 2011

Riehuvat retiisit

Rentunruusujen ohella meillä tavataan riehuvia retiisejä. Sade- ja kasteluvesi ovat kuljettaneet retiisinsiemeniä näemmä minne sattuu - ainakin siitä päätellen, että niitä kasvaa yhden kauniin rivin sijasta kaikkialla uudella istutusalueella, myös liuskekivien välissä.

 Riehuretiisit näyttävät siltä, että jos et pian poimi meitä, me pompataan itsekseen maasta.


Niinpä ensimmäinen oman maan retiisisato on nyt poimittu. Mikä saavutus! Olen yrittänyt viljellä retiisiä kerran ennenkin, mutta silloin joku taisi syödä kaikki alut heti kun niitä ilmaantui. Tänä kesänä ihmisetkin pääsevät syömään. Meinaan riehaantua aina itsekin, kun katson uutta patiota ja istutusaluetta. Enää kolme päivää töitä ja sitten vietän siellä kaksi viikkoa lomaa!

4 kommenttia:

 1. Vautsipautsi mitä retiisejä! Mulla on sen verran lanttu- ja kaaliperhosia, että ne syövät retiisien lehdet (kaalin sukulainen) rei'ille. Niinpä en tänä vuonna laittanut retiisejä. Pidän niiden lehdistä siis salaatissa. Mutta samoin käy rucolalle, jota minulla kasvaa itse kylväytyneenä.
  Eli jos päästät jonkun retiisin kukkimaan, niitä saattaa riehua puutarhassa ensikin vuonna - mutta voi siemeniä toki yhtä hyvin hankkia kaupasta :-D En muista, olisivatko retiisit koskaan oikeasti kylväytyneet itse, kuten rucolat.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiinnostavasta kommentista! En ole tajunnut, että retiisin lehdetkin voi syödä ja että retiisi voisi jättää kukkimaan ja siementämään. Sen teen, jo ihan kokeen vuoksi! Olen kyllä ostanut jo lisää retiisinsiemeniä kaupastakin, kun näemmä ainakin retiisiä osataan viljellä.

  Rucolaa mulla ei olekaan tänä vuonna, mutta ehkä senkin siemeniä vielä löytyisi.

  VastaaPoista
 3. Haha, hassut retiisit. Mäkin pääsin ekoista oman maan retiisesitä jo maistelemaan, nyt varmaan olis muutamassa päivässä lisääkin satoa korjattavana. On se vaan niin kiva omasta maasta syödä itsekasvatettuja.
  Mulla muuten riehuu avomaan kurkku joka aloitti kasvunsa kasvihuoneessa (virhe) ja yritti lonkeroillaan kietoi kaikki pauloihinsa. Vippasin sen sitten ulos, hyvin näyttää edelleen kasvattavan kurkkuja.

  VastaaPoista
 4. Elämäni matkat, meillä on vielä harjoittelemista tuon syömisen kanssa! Jostain syystä aina intoilen, että PITÄÄ kasvattaa kaikkea itse, mutta emme ole kovin hyviä hyödyntämään oman maan satoa. Huomenna loma saa kyllä alkaa oman maan retiisisalaatilla. :)

  Riehuvia ruokia on siis liikkeellä siellä täällä. :) Liekö aurinko sekoittanut retiisit ja kurkut?

  VastaaPoista