sunnuntai 7. elokuuta 2011

Unelmien laukkaa


Olen huomannut, että nyt on teemaviikonloppu. Kirjablogipuolelle on yhtäkkiä putkahtanut kirjoituksia eräästä runoilijasta, josta minäkin olin aikeissa kirjoittaa jo perjantaina - koskaan ennen en ole huomannut hänestä yhtään blogikirjoitusta, joten sattuma on merkillinen. Puutarhablogipuolella on nyt taas ajanmukaista kertoa olevansa kukkasipulihuuman vallassa. 


Minäkin olen. Tilasin jo alkuviikosta Exotic gardenilta sellaisen määrän erilaisten laukkojen sipuleita, että päätin jo silloin otsikoida aiheesta kertovan postauksen Unelmien laukkaa. Päätin myös sen, etten paljasta blogissa, kuinka paljon niitä laukkoja oikein tuli haalittua. Nettiostaminen on vähän liian helppoa...
Eilen pihatöitä tehdessämme sanoin kuitenkin miehelle,että olen hankkinut meille laukkakokoelman. Ryhdyimme pohtimaan, mihin ne laukat sitten laitetaan; yhtäkkiä se paikka, jota olin niille kaavaillut, ei tuntunutkaan enää ihan loistoidealta.Niitimme eilen alas blogissakin esiintyneen, kriikunapuiden alla kasvaneen apilatarhan eli yhden pihannurkan, jossa ruoho ja apila olivat saaneet rehottaa koko kesän. Nurkka jäi niin autioksi, että aloimme suunnitella laukkapeltoa juuri sinne. 


Mutta, mutta... Mitkä muut kasvit sopivat laukkojen sekaan? Entä mikä olisi (=onko mitään) helpoin keino muuttaa suurehko nurmikkoalue kukkapenkiksi? Kohopenkkiä emme halua. En oikeastaan haluaisi mitään, mitä vaatii taas kaivamista ja rehkimistä, mutta näemmä sitä ei voi välttää, kun on kerran puutarhanmylläystielle lähtenyt. 


Niin että täällä laukkaavat taas unelmat ja suunnitelmat ja toivottavasti ensi keväänä vielä useammat laukkakasvitkin kuin nyt. Aloin haaveilla myös muista allium-suvun kasveista. Kuvat ovat Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta, suoraan kasvilavalta. Kahdessa ylimmässä on pillisipulia, alimmassa kiinansipulia. Onneksi ruokasipulien hankinnat tehdään kuitenkin vasta keväällä, niin noista kasveista voi vain haaveilla, mutta ei tarvitse suunnitella mitään.


Tänä kesänähän meillä kasvoi luomupunasipulia isoissa saviruukuissa, ja hyvin kasvoikin!

11 kommenttia:

 1. Sipulihuumaa täälläkin --- oon pysytellyt vielä poissa nettikaupoista, mutta, mutta...

  VastaaPoista
 2. Mielessäni hiljaa tänäaamuna laskin yhdestä kuvastosta kasveihin kulutus euroja... Nooh, mitäpä sitä ei kauniin pihan eteen tekisi.

  Omista sinilaukoista huomasin tänä kesänä, että vähän vähemmän tuulinen paikka olisi ollut hyvä, eivät kovin suoriksi kasvaneet. Jospa ensi keväänä paremmin sitten...

  VastaaPoista
 3. ...ps. arvaa vaan mille sivuille eksyin äsken ;D

  VastaaPoista
 4. Maikki, hahaa, sorruit siis! Sitten tämä blogimaailma vielä oikein yllyttää sortumaan. Kun kaikki muutkin... :) Vaikka voihan niillä kukkasivuilla käydä vain katsomassa ja suunnittelemassa, ei ole pakko ostaa.:)

  Susanna, kasvit ovat kuitenkin hyvä ja joskus jopa hyvin kauaskantoinen hankinta, joten kasveihin ei voi tuhlata, vain sijoittaa. :) Meilläkin on tainnut tuuli vähän vinouttaa joitakin kasveja, mutta meillä tuulee melkein kaikkialla...

  VastaaPoista
 5. Olen jotenkin jälkeenjäänyt, kun en ole vielä tajunnut tätä sipuliaikaa :-)

  Kannattaisiko samaan penkkiin laittaa jotain myöhemmin kukkivaa? Onhan nuo kivan näköisiä kukkimisen jälkeenkin, mutta värittömiä.

  Jos et halua kaivaa penkkiä tai tehdä kohopenkkiä, pärjäiskö nuo ihan vaan kaiken keskellä? Eikö ainakin tulppaaneita voi istuttaa vaikka nurmikolle.

  VastaaPoista
 6. Villa Verna, sinä järjestätkin vielä kesäjuhlia. :)

  Myöhemmin kukkiva on hyvä idea, ja kasvien juurelle jotain peittävää ja helppohoitoista (ei kuitenkaan muita kasveja tukahduttavaa). Ja sitten jotain isolehtistä vihreääkin, ehkä. Onneksi kukkasipulien toimitukset alkavat vasta yli kuukauden päästä, eikä pk-seutu ole ensimmäistä toimitusaluetta, niin ehtii vielä miettiä.

  Olen joskus istuttanut sipulikukkia pelkälle nurmelle ja hyvin nousivat. Sitten ne kuitenkin kohtasivat tuhonsa, kun ruoho piti ajaa jossain vaiheessa... Eivät kukkineet enää toisena vuotena, kun ne oli leikattu alas vielä hyvävoimaisina eli lehdet vihreinä. Annan kaikkien perennojen aina kuolla pystyyn/maatua ja siistin kukkapenkit vasta keväällä, että kasvi saa kerättyä kaiken maanpäällisten osien sisältämän energian itseensä.

  VastaaPoista
 7. Minulla ei tulppaanit nurmesta nousseet, tosin viime aikaisten havaintojen takia epäilen myyrien eksyneen tontin tuolle laidalle ja herkutelleen sipuleilla...

  VastaaPoista
 8. Laukat voi mielestäni istuttaa niitylle, sillä siitähän ei nurtsia leikata. Muuten laukat ei sovi sellaiseksi kukaksi, jonka annetaan kukkia keväällä ja sitten lakastuttua leikataan nurmikko, sillä ne eivät kuki vielä keväällä. Sellaiseksi sopisivat narsissit.
  Teidän niittykohtaan suosittelisinkin laukkojen sekaan narskuja, jotka kukkivat jo ainakin kuukautta ennen laukkoja, ja niitä ei syö kukaan nelijalkainen pihantuhooja. Tää olis sikäli helppo, ettei tarvitsisi kaivaa koko aluetta ylös vaan istuttaa esim. sipulien istutusraudan (vaimikäsennimion) avulla narsissien ja laukkojen sipulit niittykasvuston sekaan.
  Muuten laukat kuunliljojen seassa on hieno näky, mutta kuunliljat maistuvat vähän liian hyvin kauriille. Kurjenpolvet olisi parempi vaihtoehto. Mutta perennojen istuttaminen vaatii, valitettavasti, sen maan kaivamista ja kääntämistä koko alueelta. Antaisitte siihen tulla luonnonkasvillisuutta niiden sipulikukkien sekaan. Voin tuoda muutaman koiranputken ja puna-ailakin alun ;-)
  ps. elokuun Oma pihassa on muutama vinkki sipulikukkien yhdistelystä.

  VastaaPoista
 9. Susanna, luulenpa hyvinkin, että olet istuttanut nurmikolle myyrien ruokaa. :(

  Saila, kiitos vinkeistä! Noin teemme, tungen sipuleita sinne tänne ja mukaan luonnonkasvillisuutta ja ehkä pieniä perennapilkkujakin. Saa sitten muotoutua kukkakedoksi itsekseen (kukkaketo olisi joka tapauksessa se, mitä lopulta haen, ei mikään liian täsmällinen istutus). Haaveilen jo siitä, että kedon keskellä olisi pieni polku ja sitä pitkin pääsisi kriikunapuun varjossa olevalle tuolille nauttimaan elämästä. :)

  Pitääpä siis tilata seuraavaksi narsisseja. Voi kuinka ikävää. :D Ja juu, kuunlilljojen(kin) maittavuus peurojen mielessä on kyllä havaittu...

  VastaaPoista
 10. Keväällä tein tuon tulppaanipuutoksen havaittuani päätöksen hankkia pihalle narsisseja. Eivät nekään kuulu mielikasveihini (mä olen kranttu näköjään), mutta jos myyrät ymmärtäisivät pysyä pois. "Toivossa on hyvä elää" sanoi lapamato...

  VastaaPoista
 11. Minäkään en pidä narsisseista erityisesti, mutta toisaalta keväällä mikä tahansa kukkiva ilahduttaa suuresti. Laukat eivät kelpaa ainakaan meillä millekään elukalle, niitä kannattaa suosia!

  VastaaPoista