perjantai 16. syyskuuta 2011

Nauhuspenkki


Joskus puutarhakohtalo ottaa nk. ystävällisen muodon. Olen jo kauan puhunut, että talon kulmalla, autokatoksen kupeessa oleva pusikko pitäisi hävittää ja laittaa sen tilalle nauhuspenkki, taustalleen ritilässä kiipeilevä piippuköynnös. Tämän ei kuitenkaan pitänyt olla vielä tämän syksyn hommia.

Mutta minkäs teet: jos ystävältä tulee viesti, jossa tarjotaan nauhuksentaimia, pitäähän ne hakea! Ja nyt meillä on nauhuspenkin alkukin, jee. Ostin nauhuksien alle myös tulppaaneja ja jotain matalampaa sipulikasvia, koska nauhus lähtee tietääkseni hitaasti liikkeelle keväällä. Mutta sitten kun lähtee, se on iso ja vakuuttava ja perhostenkin mieleen. Olen siis hyvin tyytyväinen. :) Tämä tietää sitä, että keväällä se pusikko tosiaan lähtee ja silloin pitää hankkia myös lisää nauhusta.


Samassa taimilastissa oli tyräkkiä. Se on nyt toisella talonkulmalla, syöksytorven lähistöllä. Tuohon torven alle olisi tarkoitus tehdä kivikko, sekin projekti sai nyt alkunsa. Mitään keskeneräistähän ei ollutkaan, joten hyvä aloitella jo uusia... (Perun puheeni siitä, että ensi keväänä ja kesänä meillä vain nautitaan tämän vuoden puutarhapakerruksesta.)Kyseessä oli oikea superkuorma, sillä saimme vielä muutakin. Ne muut odottavat vielä maahan kaivamista, joten taidan painua pihalle... Ja tänään pitää ottaa syyskampakuvatkin.

Onneksi tänään ei vaikuta kovin sateiselta. Kun kaivoin nauhuspenkkiä, satoi kaatamalla. Sopivasti pihallemme tupsahti erään pakettifirman lähetti... Haluan uskoa, että hän oli vain luonnostaan hymyileväinen, ystävällinen nuorimies. Jatkuva hymyily ei mitenkään voinut johtua siitä, että vastaanotin paketin litimärkänä, yltäpäältä kurassa, pipo päässä ja lasit huurussa. En ymmärrä, mihin puutarhalehtien kiiltävät kumisaappaat ja hulmuahelmaiset ruutumekot puutarhatyöasuvinkkeinä perustuvat. Eivät ainakaan Suomen syyssateisiin olosuhteisiin.

7 kommenttia:

 1. No ei. Kyllä puutarhassa syysistuttava ihminen on hyvin... maanläheinen näky.
  Tuossa alemmassa kuvassa näyttäis olevan palavarakkaus eikä tyräkkiä, tai ehkä sen ei ollut tarkoituskaan olla tyräkkikuva?
  Onneksi olkoon nauhuksista! Samaa mieltä, ne kaipaavat jotakin keväistä/kesäkuista seurakseen. äh, pit'ä lopettaa, ransu tuli vaatimaan rapsuja. terkut siltä.

  VastaaPoista
 2. Äsken olin paljon vähemmän maanläheinen kuin toissapäivänä (en toki hieno nytkään), mutta yksikään ihminen ei nähnyt pihaeleganissani... Ja totta, tuo on tosiaan palavarakkaus, olenpa tyhmä kun laitoin väärän kuvan! Tuossa kohdassa oli ensin palavarakkaus mutta nyt siinä on tyräkki. En nyt jaksa vaihtaa kuvaa ainakaan heti, enkä ehdikään, olen juuri lähdössä ulos.

  Mietin vielä nauhuksista, että kaipaisivatko ne jotain maanpeitekasvia tai muuta matalaa/matalahkoa juurilleen.

  VastaaPoista
 3. Pikaehdotus: mulla on kallionauhuksen vieressä siperiankurjenmiekkoja, ne kukkii kesäkuussa, näyttää kivalta. Itse asiassa laitoin just blogiini pari kuvaa ko. alueesta mutta vähän kaukaa.

  VastaaPoista
 4. Hih, mahdoit olla hyvännäköinen. Mun puutarhaeleganssi on sen laatuinen useinkin, että ei tarvitse kuvattavaksi asettautua. Eihän niitä kurapolvisia housuja joka kerta viitsi, eikä edes ehdi pestä.
  Mä olen myös suunnitellut nauhuksieni alle kevätsipuleita. Tosi kiva, kun sait tuollaisen taimikuorman!

  VastaaPoista
 5. Eleganssi on yleensäkin aika kaukana minusta, mutta varsinkin pihatöissä. Kerran olen jopa piiloutunut kauhulookissani puolitutulta pihaan saapuneelta, kun en halunnut tavata häntä sellaisessa asussa. :) Tiesin, että tyyppi on vain tuomassa yhtä kirjaa ja jättää sen ovelle, jos olen hipihiljaa takapihalla...

  VastaaPoista
 6. Ahahahaa, voin kuvitella tuon ulkomuodon, olen usein itsekin viimeisen päälle homssuinen, kun kotosalla touhuan.

  Melkoisen kasvikuorman olet kyllä saanut! Itse meinasin hankkia kasan perennoja eräästä alemyynnistä. Olivat vain ne päivänliljat jo sen verran elottoman oloisia, että päätin jättää ne kauppaan.

  VastaaPoista
 7. Muillakin on siis puutarhatyyli kohdillaan! :)

  Sain kyllä aikamoisen taimikuorman ja kukkasipulikuormastakin tuli jo ensimmäinen erä, se pienempi tilaus ja sekin on aika valtava. Pistää vähän miettimään, mitä kaikkea sitä tulikaan tilattua ja mihin aion sen kaiken pihalla kätkeä...? Mutta pääasia, ettei tule pulaa kukkasipuleista eikä tekemisestä tänä syksynä.

  VastaaPoista