sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Ruukkusalaattia ja retiisinsiemeniä


Siistin tänään tuntikausia pihaa, osin jo talvikuntoon (ja kevätkuntoon: ekat kukkasipulit ovat nyt mullassa ja muutama perennantaimi istutettu tulevalle kriikunapuukeidas-laukkapeltoalueelle!). Tuli siinä samassa pohdittua, että jospa sitä yrittäisi olla vähän huolellisempi puutarhuri ensi vuonna.


Pihalta löytyi esimerkiksi tällainen jättimäinen ruukkusalaatti. Olin vipannut nahistuneen salaatin pation ruukkuun, josta oli jo kerätty punasipulisato pois. No, nyt sieltä voi halutessaan kerätä salaattipensaan. Salaatti on noin puolimetrinen. Luultavasti puiseva ja pahanmakuinen.Retiiseissä on vielä joitakin kukkia, mutta erityisesti pulleita siemeniä. Aion kerätä ne talteen, niin ensi keväänä voi kasvattaa taas riehuvia retiisejä. Pyhä suunnitelmani on kyllä, etteivät ne pääse villiintymään ensi vuonna ihan metrin korkuiseksi pusikoksi. Nytpä tiedetään, ettei kannata kylvää kuin vähän kerrallaan, muuten retiisejä tulee ihan liikaa (kesäkurpitsasta puhumattakaan, tämä oli aika satoisa vuosi).

Puutarhahommat ovat kyllä superkivoja, mutta vähitellen alkaa tulla sellainen olo, että ei haittaa, että ne pian loppuvat muutamaksi kuukaudeksi. En osaa aloittaa sisällä mitään uutta projektia, kun koko ajan on sellainen olo, että pihalla olisi tehtävää vaikka nonstoppina yötä päivää. Kuitenkaan ainakaan minä en jaksa riehua lapion kanssa savimaata uhmaten mitenkään erityisen pitkiä päiviä. Muutaman tunnin kaivamisen jälkeen on usein niin naatti, että vaikka olisi aikaa, ei saa tehtyä enää mitään muuta fiksua koko päivänä. Pitäisi olla se puutarhaorja. 

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa ja näyttää niin tutulta! :-D Jotenkin lohdullista. Kärräsin tänään kompostiin pari rivillistä ylikasvaneita nauriita, joista suurimmat muistuttivat hunajamelonia. Puolimetrinen salaatti on myös tämän kesän saavutus ja minttu rehottaa valtoimenaan kasvilavassa. Mutta ei sitä tarvitse aina olla niin kunnollinen! ;-)

  VastaaPoista
 2. Lohdullinen oli kommenttisikin! Puolimetrinen salaatti on ehkä tämän kesän trendi"herkkua"? :D

  VastaaPoista
 3. Tuo tekstisi viimeinen kappale oli kuin omasta näppäimistöstäni kirjoitettu :) Vaikka meillä ei ole edes hyötypuutarhaa niin joka syksy olen suoraan sanoen helpottunut että tulee talvi ja tauko. Tosin jo tammikuussa tuskailen, että tulisipa kevät ja pihatyöt!

  Kauppilan kukkasipulitilaukseni ei ole tullut vieläkään, vaikka tein sen jo viikkoja sitten. Kunhan ne sipulit saan maahan niin sitten on istutuspuuhat tehty tältä vuodelta. Niin kotona kuin Hämeessäkin :)

  VastaaPoista
 4. Tuttua aatosta. Mulla on into niin laskenut, että perennat makaa odottamassa istutusta jo toista viikkoa, jos nyt enää on ees hengissä. Hyi häpeä, olempa saamaton. Mutta kun ei vaan enää huvita ja pimeekin tulee niin aikaisin. Mutta huomenna, huomenna mä heitän ne kukkapenkkiin. Sipulitilaukseni Villiniitystä on pahanpäiväisesti myöhässä:(

  VastaaPoista
 5. Kauppilan tilaus on tullut! Heti kun kirjoitin että eipä ole näkynyt :)

  Tosin on ollut niin lämmin alkusyksy, ettei sipuleita ole kannattanut vielä istuttaakaan.

  VastaaPoista
 6. Ihania kommentteja, kyllä netistä saa vertaistukea! <3 Oikeasti on mahtavaa, että kun ostaa säkkikaupalla kukkasipuleita, ystävät ymmärtävät, ja kun valittaa, ettei jaksa laittaa niitä maahan, saa taas ymmärrystä, samoilta ihmisiltä. (Sivullisesta saattaa näyttää vähän sekopäiseltä?)

  Mä tilasin Viherpeukaloilta, Exotic Gardenilta ja Korpikankaalta, kaikki toimittivat nopeasti. Toivottavasti se Villi niittykin nyt ryhdistäytyy, jos Kauppilakin jo toimitti!

  Olin muuten pari päivää kylässä lukuisien puutarhalehtien ja -kirjojen luona. Samalla kun voivottelen, että huh, onneksi pian on pihatyötauko, huomasin, että luin niitä lehtiä ja suunnittelin kevättä ja olin pakahtua, ettei se ole jo nyt. Pahassa kierteessä ollaan...

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa Jenni aivan puutarhariippuvuudelta. Johon onneksi kohtalotovereita ja vertaistukea löytyy :)
  Mä sain kun sainkin ne perennat maahan (jujuhan oli siinä, että piti ensin kaivaa perennapenkistä siitä kohtaa entiset perennat pois ja jakoon ja taas maahan ja sitten tuli uusille tilaa eli ei ihan pikkujuttu ;) Ja ne oli ihan uupeessa kunnossa, ei mitään ongelmaa.
  Villi niitystä sain eilen viestin, että sipulit tulevat tällä viikolla joten hyvin ne ehtii. Oon viikonlopun töissä ja kun on näin lämmintäkin niin en hötkyile maahan laitolla.

  VastaaPoista
 8. Kai se on riippuvuutta. :)
  Onneksi taimet yleensä kestävät hyvin kotipuutarhurin laiskottelua. Mä yritän muuttaa savista nurmikenttää perennapenkiksi, sekään ei tunnu ihan pikkujutulta... Mutta onneksi urakka on jo aloitettu, niin ei sitä voi jättää keskenkään-

  Ja hyvä että Villi niittykin kunnostautui heti kun sitä vähän moitittiin!

  VastaaPoista
 9. No, mä en ole vielä jaksanut edes aktivoitua sipulien hankinnassa... kyllä tässä vielä ehtii!

  VastaaPoista
 10. Villa Verna, niin ehtii - ja järkeväähän se olisikin odottaa eikä tilailla koko ajan sieltä täältä! :)

  VastaaPoista