perjantai 9. syyskuuta 2011

Syyskampa, vko 2Syyskampahaasteessa on tällä viikolla vakiokohteen vuoro. Valitsin siis vakiokuvattavaksi tuon kalliomaiseman. Vielä se ei ole kauheasti kellastunut viikon takaisesta tilanteesta, mutta hieman kuitenkin. Vakiokohdetta kuvataan lokakuun loppuun kahden viikon välein, väliviikoilla syksyisen kuvauskohteen saa valita itse.


Mutta minä valitsin kaksi bonuskohdetta jo tällekin viikolle. Olen ollut melkein koko päivän pihahommissa, enkä malttanut olla kuvaamatta kriikunoita. Nam! Maistoin jo yhden, hyvää oli. Mies sai käskyn hakea kaupasta hillosokeria (ja juu, olen myös säilönyt kesäkurpitsaa - ja onneksi jo hävittänyt yhden taimen! - tänään ja vähän sienestänyt, varsinainen sadonkorjuuteemapäivä).Eilen huomasin, että syysmyrkkylilja kurkistaa maasta. Oi ihanuus! Ja oi typeryys - miksi meillä on näitä vain kaksi tai kolme, kun juuri myrkkyliljojahan pitäisi harrastaa, että saisi nauttia kukista vielä kuuran aikaankin. Äkkiä tilaus vetämään, haluan syysmyrkkyliljoja(kin) kaikkialle!Tässä jo viime syksynä blogissa esiintynyt kuva samasta paikasra. 13 kommenttia:

 1. Ihana, ihana, iihaana tuo myrkkylilja! Minä hankin ensimmäiseni vasta nyt (valkoinen, kerrannainen). Löytyi lähitaimimyymälästä, ja paketissa lukee, että heti maahan. Niin että hop, hop! Kävin tänään ekaa kertaa elämässäni Matinkylän Muhevaisessa (suoraan Kehä II:n päässä) - ihan mahtava valikoima vaikka mitä! Vaikka valikoima on varmasti kevättä pienempi. Etsin tiettyä kärhöä, jota heillä yleensä on, mutta kärhöt oli jo lähes loppu. Vaikuttavat sipulikukkapussirivistöt siellä kyllä oli! En nyt katsonut olisko ollut syysmyrkkyliljaakin, mutta luulisin, kun niin hyvä oli valikoima.

  VastaaPoista
 2. Oi miten ihana huurteinen kukka! Oliko noissa myrkkyliljoissa hieman tujumpi haju?

  VastaaPoista
 3. Saila, voi että, mietin juuri tänään samaista Muhevaista! Jos olisin tiennyt, että menet sinne, olisin pistänyt tutkimaan myrkkyliljatilannetta.:) Se ON mahtava myymälä, olen käynyt muutaman kerran ja aina on tarttunut kaikkea mukaan. Viimeksi ostettiin "koristekukkia" isän eläkejuhliin heinäkuun alussa ja kaikki kasvit ovat hyvinvoivia vieläkin!

  Nuo meillä olevat myrkkyliljat on tilattu jostain nettikaupasta ja mielestäni laitoin ne maahan viime syksynä, kukkivat siis vielä samana syksynä. En ymmärrä, miten mulle tuli vasta tänään mieleen, että niitä pitäisi olla paljon ja kaikkialla: keväällä niihin tulee ekoina lehdet ja sitten kukkivat vasta muiden jo kukittua. Ihania!

  Susanna, en ole huomannut ainakaan noissa meidän muutamassa mitään hajua, joskaan en ole nuuhkinutkaan. Nuo ovat ihan maanmyötäisiä, mutta myrkkyliljoja on vähän korkeampiakin, ja kuten Saila sanoi, myös vaaleita.

  VastaaPoista
 4. Ihana, ihana kukka:) Kaikkee näkee kun vanhaksi elää!
  Kriikunoita alkoi nyt himotuttaan, täytyykin poiketa vanhempien tontilla, siellä niitä riittää. Hmm, ehkä pitäs pikkupuu ottaa omaankin pihaan. Toisaalta ehkä ei, kun viime syksynä oli niin iso sato, että meinattiin hukkua kriikunoihin, tein lopuista likööriä jota joulun juhlapöydässä nautiskelimme, slurps.

  VastaaPoista
 5. Elämäni matkat, voisin vaihtaa kukkavinkin liköörivinkkiin. :) Eli jos liköörin ohje on helposti kerrottavissa (ja likööri helposti tehtävissä), kerrotko kiitos? :)

  VastaaPoista
 6. Hei, löysinkin itse kriikunaliköörin ohjeen: http://www.maku.fi/resepti/kriikunalikoori
  Ei muuta kuin akvaviittiostoksille. :)

  VastaaPoista
 7. Voi mahtava tuota viimeistä kuvaa! Äkkäi nyt koko piha täyteen tuollaisia kukkia. Mutta miksi noin kaunilla kukalla on niin ruma nimi?

  Lopuksi esitän toiveen: olisiko mahdollista saada aina ne edellisetkin vakiokuvat tuohon viereen, tai jotenkin, että voisi katsella sitä muutosta siitä heti? :)

  Kriikunalikööri ja kriikunatkin kelpais täälläkin. ;)

  VastaaPoista
 8. Hih, mä oon niin väsynyt, että luin tuosta ensin, että kallistunut ja mietin,e ttä tosissaanko sä meinaat sitä niin kauan kuvata, että saat jotain kiven liikettä tallennettua :D Apua! Pitää vissiin mennä ajoissa nukkumaan...

  VastaaPoista
 9. Marjis, musta se nimi ei ole ruma, jotenkin kiehtova ja kohtalokas vain, etenkin kun kukka kukkii tuolla kuuran keskellä. :) Hyvä idea tuo vertailukuvatoive; laitan tästedes ainakin vakioviikoilla vertailukuvat. Kerroin muuten haasteesta tänään miehellekin, ja vaikka hän ei ole yhtä intoutunut blogiasioista kuin minä, piti syyskampaa hyvänä ideana ja oli ilahtunut, että dokumentoin lähimetsän kalliota. :)

  Maikki, hui, mun piti tarkastaa, etten ole kirjoittanut vahingossa mitään kallion kallistumisesta. Veikkaan, että sen kuvaamiseen ei riittäisi yksi syksy, vaan pitäisi tehdä loppuelämän kuvahaaste. :D

  VastaaPoista
 10. No niin, tilattua tuli: Korpikangas Siemen-Fröltä löytyi syysmyrkkyliljaa. Kun etsin sitä, opin samalla, että kasvilla on myös toinen nimi, ei ollenkaan niin ruma tai ainakaan myrkyllinen: alastonimpi.

  Meille tulee nyt muutama alastonimpi ja syyssahrami. :)

  VastaaPoista
 11. Syysmyrkkylilja on myrkyllinen. Nimi on siis ihan realistinen (vs. alastonimpi, romanttinen). Ranskassa, missä olin aiemmin paljonkin eräällä farmilla, kuoli joskus jokunen lehmä syötyään sitä, kun liljaa kasvoi niityillä, siis luonnonkasvina.

  VastaaPoista
 12. Äh siis mun piti vielä siitä kuvien vertailusta: kun olet laittanut syyskamman tunnisteeksi, niin sitä klikkaamallahan näkee noi muut kuvat nopsaan ja aikajärjestyksessä.
  Pitänee varmaan mennä nukkumaan täälläkin...

  VastaaPoista
 13. Luin netistä, että jos syö kokonaisen myrkkyliljakasvin, saa myrkytyksen. Jos meille tulee niitä muutamia lisää, täytyy toivoa, ettei kukaan peura syö ainakaan montaa kasvia (tai sitten, että syö;)). Nuo pari kolme aiemmin ollutta myrkkyliljaa ovat saaneet olla kauriilta ja jäniksiltä ihan rauhassa.

  Ainakin sitten kun syyskampakuvia on enemmän, voisin tehdä menneistä viikoista jonkinlaisen kuvakollaasin.

  VastaaPoista