maanantai 28. marraskuuta 2011

Höhhölamppu, espoolainen sisustustrendi


Meillä roikkuu ruokapöydän yllä itse tekemäni lampunvarjostin, joka tunnetaan mm. nimillä höhhölamppu ja aivolamppu. Viime viikolla askartelin lähistöllä asuvan ystävän kanssa heidän kotiinsa samanlaisen paperimöhkäleen. Tällä samalla tekniikalla voi tehdä myös pöytävalaisimen; pääasia on, että muotti on muovia, ettei varjostin tartu siihen. Olen tehnyt joskus muovilla päällystetyn pahvilaatikon avulla kuution mallisen luonnospaperivarjostimen. Lisäksi olen tehnyt silkkipaperisia ja käsintehdystä, paksusta, pahvimaisesta paperista mm. kulhoja ja tauluja.


Näitä tarvitset: paperia (kuvien varjostimissa on skissi- eli luonnospaperia, jota saa ainakin taiteilijatarvikekaupoista), Erikeeperiä tms. liimaa, muovikippoja ja vettä, muovipusseja, sanomalehtiä, narua ja esim. kyniä tai syömäpuikot.


Toimi näin, kun teet kattovalaisimen:


1. Täytä muottina toimiva muovikassi esim. paperitolloilla tai rytätyillä muovikasseilla. Jos kassissa on logopainatus, käännä kassi väärin päin, ettei logosta tartu väriä varjostimeen. Ripusta muotti esim. kahden tuolin väliin narun ja syömäpuikkojen (tungettu ristikoksi muovikassimöykkyjen sekaan, ripustusnaru kulkee puikkojen alta) avulla. Suojaa lattia muotin alla. Voit muotoilla varjostinta varovaisesti muovipintaisella teipillä.2. Revi paperista käsin n. 20-25 cm pitkiä ja muutaman sentin levyisiä suikaleita. Kostuta suikaleet nopeasti yksitellen liuokseen, jossa on noin 50 % kädenlämpöistä vettä ja 50 % liimaa.


3. Päällystä muotti 2-3 paperisuikalekerroksella. Asettele suikaleita vapaasti limittäin ja lomittain, silota pahimmat kurtut sormella. Muista jättää aukko varjostimen ylä- ja alaosaan.4. Anna varjostimen kuivua ainakin muutaman päivän ajan ja tyhjennä se sitten varovasti muotista ja paperi- tai muovipussimytyistä. Meidän lamppu roikkuu katossa tuikkukynttilän (vääntyneen) pidikkeen sekä parin syömäpuikon avulla, mutta varjostimen sisälle voisi varmasti rakentaa jonkinlaisen tukisysteemin esim. rautalangastakin. Valitse mahdollisimman vähän kuumentuva polttimo, esim. kynttilälamppu tai pieni loisteputki.Meidän lampusta roikkui joskus valkoinen pieni munamainen kivi ikään kuin ilmassa lampun alapuolella. Minne lienee joutunut... Mutta mikään ei estä ripustamasta pisteeksi iin päälle esim. sulkaa, höyhentä, kristallia tai joulukoristetta.


Olen oppinut paperisuikaletekniikan alun perin eräällä työväenopiston kurssilla, mutta kehitellyt itse siitä lisäsovelluksia, kuten kippojen teon.

4 kommenttia:

 1. Kiitos! Kuivumisvaihetta lukuun ottamatta höhhö on hyvin nopea ja helppo tehdä.

  VastaaPoista
 2. Vau. Missähän mä olen ollut kun on höhhö-lampuista ollut puhetta, ihan uusi tuttavuus mulle! Vähän samaa ideaa, kuin paperinaru-koristepalloissa. Tosi kiva on, sellanen luonnollisen oloinen. Aloin heti miettimään erilaisia variaatioita, kuinka kävisi jos sekaan laittaisi ohuita kuitusuikaleita, esim raakasilkkikuitua tai sitten pellavaa tai ohuen ohutta paperimassaa. Onko sulla tälläisistä kokemusta? Lamppu on varmasti kaunis kun on sisällä valo.

  VastaaPoista
 3. Elämäni matkat, hyviä ideoita! En ole kokeillut moisia, mutta kaikki ideasi kuulostavat musta aivan toimivilta. Kokeile ja kerro! :)

  Lamppu on kauniimpi, kun siinä on valo, mutta en saanut sellaisesta kunnon kuvaa, näytti vaan joltain epämääräiseltä kuumöhkäleeltä. Muutenkin tuossa on se ongelma, että se valaisee suurin piirtein saman verran kuin kuu paistaisi ikkunasta, eli ei juurikaan. Ikuisuusoprobleema onkin, miten lisätä ruokailutilaan valoa mutta säästää höhhö, höhhöstä ei luovuta, kun se on vielä yhdessä omin käsin väkerretty.

  VastaaPoista