lauantai 5. toukokuuta 2012

Vettä!


Viime yönä myrskysi niin, että ilmeisen huonosti suljettu ikkuna pamahti auki, kissat villiintyivät ja sitä myöten ihmistenkin nukkuminen kärsi. Iloitsin silti myrskystä: viime aikoina on ollut niin kuivaa, että olin jo miettinyt, pitääkö joitakin istutuksia kastella. Ei pidä, vettä tuli nyt yllin kyllin.


Kävin kameran kanssa tarkkailemassa mahdollisia myrskyvahinkoja, mutta mitään huolestuttavaa ei näkynyt. Ylhäällä on kuva kukintaan vähitellen valmistautuvasta mahoniasta - joka on tänäkin keväänä toipunut hyvin siitä, että pääsi hieman kärventymään auringossa - ja tässä tyräkistä, joka on varsin hyvässä vauhdissa sekin. Oi ihana toukokuu!
Eniten tuulen riepottelusta ja veden piiskaamisesta olivat kärsineet hyasintit. Vielä jokin aika sitten ne olivat tällaisia pieniä patukoita, mutta tänään sinne tänne sojottavia ja osin kaatuneita repaleita. Hurjaa, että kevään ensimmäiset kukat ovat jo kukkineet. Taustan epämääräinen vihreä on muuten viime vuonna kylvettyä ja nyt hyvin kasvuun lähtenyttä sitruunamelissaa (myös oregano ja ruohosipulit ovat jo voimissaan). Ajatuksenani on, että ruusu 'Astrid Lindgrenin' juurella on keväisin ensin hyasintteja, sitten sitruunamelissaa. Toistaiseksi suunnitelma vaikuttaa onnistuvan, ruusutkin näyttävät melko elinvoimaisilta.
Peikonpähkinä sopii muuten peuraseuduille. Se maistuu peuroille, mutta peurat eivät saa sitä nitistymään. Kippuraoksa voi hyvin ruokailijoista huolimatta.
10 kommenttia:

 1. Mahtavat kuvat, ihana kieppuraoksa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikki! Mun pitää muuten tulla vielä tänään katsomaan taas sun mahtavia lintukuvia. Meillä on yhtäkkiä käynyt paljon kaikenlaisia lintuja pihalla ihan eilen ja tänään, haluan tarkistaa, onko samoja tirppoja. (Siis ei nyt varmaan ihan samoja yksilöitä kuitenkaan, hehheh)

   Peikonpähkinä on kyllä hauska. Meillä on kaksi kippuraa. :)

   Poista
 2. Hitsit peurat! Tai puput, tai siis täällä päin jänikset. Tänään huomasin, että koiranhammasliljastani on kukkanuppu syöty. Muutama päivä sitten totesin vaaleanpunaisten helmililjojen kukkien hävinneen, tilalla niissäkin on vain tyhjät tapit. Perhana!
  Mutta siis, hienoa että satoi. Minäkin odotin sitä, mutta täällä tuli vain illalla hetken ja sen jälkeen on ollut niin pieni tihku, että sadevesimittarin pohja vain peittyi, ei muuta. Höh. Toisaalta se ei ole höh, että taivas alkoi juuri muuttua siniseksi!
  Aurinkoista iltaa sinnekin päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, kuulostaa NIIN tutulta! Mutta onneksi moni kasvi on välttynytkin herkuttelijoilta, muuten ryhtyisin itse pian herkuttelemaan peurapaistilla ja pupupadalla.;)

   Täällä satoi ilmeisen runsaasti, sillä vaikkei sitten aamun ole tullut vettä ja nyt on ollut jo ihan aurinkoistakin, ruoho on aivan märkää, paikoin pihalla on jopa lätäkköjä. Mutta niin saisikin sataa: ei yleensä mitään ja sitten kerralla tarpeeksi.

   Poista
 3. Sade tuli meile juuri sopivasti, husbend on kunnon kuumeessa ja mulla pamahti selkä, ei siis olis puutarhaan päästy möyrimään kuitenkaan. Ja tarpeenhan se vesi oli jo kaikelle. Missähän ihmeessä luin peurankestävää kasvilistaa, taisi olla joku puutarhalehti viimeviikolta. Ootko huomannut? Meillä pupu pyörii edelleen nurkissa, mitään tuhoja en sitten lumenlähdön ole huomannut, joten pyöriköön. Kivahan sen puuhastelua on seurata, ainkin kissojen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, äh kuume ja selkä! Toivottavasti molemmat vaivat poistuvat pikaisesti. Meilläkin on mies kuumeessa, sitä tuntuu olevan liikkeellä. Toivottavasti selkävaivasi ei ole mitään kovin kivuliasta tai pitkäkestoista!

   Mä oon tullut siihen tulokseen, että peuran/pupun/myyrän kestävien kasvien listat ovat hyviä, mutta ihan aukottomasti niihin ei voi luottaa. Pitää vaan kokeilla ja toivoa, ettei kukaan huomaa kasvikokeilua. Pupuja on kyllä kiva seurata, niin kuin kaikkia eläimiä. Meillä on pari kertaa käynyt niin, että ikkunan alla oleva pupu on huomannut jäykistyneenä tuijottavat kissapedot ja jäykistynyt itsekin kauhusta. Jännitysnäytelmiä!

   Poista
 4. Vitsit, että olen kade vihreäs nurmikosta kuvien taustalla! Meillä ei nurmen viherryksestä ole tietokaan, kiitos sammalen :/.

  Hyasintit näyttävät samalta omassa pihassa, taitavat olla turhan tuulisella paikalla.

  Aurinkoista päivän jatkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanna, mä oon sitten vastakade teidän järvestä! :) Ja lampaista erityisesti, jos otatte niitä tänäkin kesänä.

   Meidän pihalla melkein kaikki on tuulisella paikalla. Jos jotain kivaa pitää keksiä lähelle kohoavasta uudesta kaupunginosasta, se luultavasti tekee pihasta vähän lämpimämmän ja suojaisamman paikan. Saisi ainakin tehdä!

   Poista
 5. Oi ihana tuo mahonia! Olen jo kauan himoinnut sellaista, tuleeko siihen keltaiset kukat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, joo, mahoniassa on keltaiset, tuoksuvat kukat. Mäkin tykkään kasvista, vaikka se on sijoitettu hassusti pieneen aukkoon terassilla. No eihän se ole siellä pysynyt vuosiin, vaan pian koko terassi on mahoniaa. Terassin uusimista viivästyttää sekin, ettemme osaa päättää, mitä mahonialle sitten tapahtuu. Sille ei tunnu olevan oikein muutakaan paikkaa... No, joka tapauksessa helppohoitoinen, vähään tyytyvä ja, kuten huomaat, innokkaasti kasvava pensas!

   Poista