sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

DIY: luomusaippua


Olen pari kertaa kirjoitellut saippuan tekemisestä: ensin kävin saippuakurssin ja sitten tein saippuaa kotona (jutut löytyvät hakusanalla saippua, täältä). Lipeäsaippuan tekeminen oli helppoa mutta hidasta, valmiista saippuamassasta taas tulee saippuaa todella helposti ja nopeasti. 


Jokin aika sitten sain elämäni ensimmäisen saippuatilauksen. Vanhempani olivat tykästyneet kovasti nokkosrouhesaippuaan ja tahtoivat sitä lisää. Huomasin ilokseni, että Helsingin Kampin Hobby point -myymälään oli tullut oliiviöljypohjaista ekosaippuamassaa. Sulatin sen mikrossa, lisäsin joukkoon pari ruokalusikallista luontaistuotekaupasta hankittua nokkosrouhetta (luomua sekin), kaadoin seokseen tyhjään mehupurkkiin ja annoin jähmettyä. Lipeäsaippuan tekeytyminen vie viikkoja, mutta glyseriinipohjainen valmismassa kovettuu muutamassa tunnissa.


En ole itse kokeillut tuota nokkossaippuaa, mutta olen käyttänyt kotitekoista, valmismassasta tehtyä kehäkukkasaippuaa jo pitkään käsisaippuana. Kehäkukan pitäisi pehmentää ja rauhoittaa ihoa - tiedä sitten, mutta ainakin kuivat atoopikonkäteni ovat pehmeät ja sileät. Tuolla nokkosella on mm. pintaverenkiertoa ja antiseptisiä ominaisuuksia. Aiemmin olen saanut kehuja espressosaippuasta, jota olen antanut ystäville keittiökäyttöön. Kahvi vie käsistä ruoanlaiton hajut ja kuorii ihoa.
Vinkki: nyt kannattaa siis katsella niitä pellonpientareita ja kukkapenkkejä silläkin silmällä, mitä kuivattavaa ja saippua-ainesosaksi kelpaavaa sieltä löytyy! 

4 kommenttia:

 1. Se onkin muuten ihan totta, hyvä kun muistutit! Talven saippuoiden raaka-aineet kerätään nyt... kun kaikkea muutakin puuhaa on, huokaus. Mutta onneksi se kerääminen nyt ei niin hankalaa ole, hankalinta on muistaa!
  Ihanan kuuloinen ja näköinen tuo nokkossaippua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kerääminen varmaan hankalaa olekaan, mutta muistaminen ja RYHTYMINEN. Se on mulle usein aivan ylivoimaista - monessakin sinänsä hyvin helpossa ja nopeassa asiassa.;)

   Nyt kun ainakin nuo kolme saippuaa on havaittu kelvollisiksi, pitäisi ehkä laajentaa repertuaaria muihinkin aineksiin.

   Poista
 2. Hauskan näköinen ainakin tuo saippuasi! Olispa kiva joskus tehdä itekin, jos sitä ees osaisi.

  VastaaPoista