lauantai 29. syyskuuta 2012

Ihan pihalla


Varoitus: tässä tulevat nyt kaikki ne kuvat, jotka viime viikkoina ja kuukausinakin ovat jääneet blogista väliin - siis määrällisesti, ei laadullisesti eikä ajallisestikaan, koska kaikki kuvat on otettu tänään.

Tänään tein pitkästä aikaa puutarhatöitä, ja olipa ihanaa! Paljon riittää huomisellekin, samoin kaikille lähiviikonlopuille, mutta paljon tapahtui tänäänkin. Äsken...

...istutin kymmenen taikinamarjan taimea,


ja yhden piippuköynnöksen. Toivon sen kotiutuvan paikoilleen nauhuspenkin taustakasviksi, vaikkei sillä ole vielä kunnon tukiristikkoa ja se on muutenkin jo vähän syysmoodissa. Jotain tämän kauden epäpuutarhuroinnista kertonee se, että ostin yhden taimen jo keväällä, mutta se raukka ehti kuukahtaa ennen kuin pääsi maahan. Toivottavasti tällä tulokkaalla sujuu paremmin.


Nauhuspenkkiä on nyt perusteltu viime syksystä lähtien, mutta vieläkään se ei ole valmis. Kunhan joskus on, julkaisen siitä kokonaisvaltaisempia kuvia. Tässä makupaloja.
Tänään havaitsin myös, että on taas syysmyrkkyliljojen (tunnetaan myös nimellä alastonimpi) aika, ja että niissä viihtyvät myös ötökät.Meillä on tänä vuonna kai ensimmäistä kertaa syyskukkia ruukussa, ja niistä taitavat pitää kaikki.
On silti ihanaa, että vielä on kesäisen aurinkoisia ja energisiäkin kukkia....ja että (eräät) lempikasvini mehitähdet viihtyvät missä vain. Olen jakanut niitä ja tyrkkinyt sinne tänne, aina pärjäävät, vaikkeivat olisi juuri kivenkoloissakaan. (Suunnitelma ensi kesäksi: mehitähti-maksaruohopenkki kuivalle seinustalle!)


Havainto: ei tarvitse mennä metsään asti saadakseen metsätunnelmaisia kuvia. Kunhan ottaa makrolisäkkeen käyttöön ja lähestyy sitruunatimjamia, niin syysmetsäfiilis on valmis.


Toin pihalta tuliaisiakin: kaikkien aikojen ensimmäiset oman maan porkkanat, persiljaa, kehäkukan lehtiä kuivattavaksi teetä tai vaikka saippuan tekoa varten.
Ja lisää oman maan satoa roikkuu kriikunapuussa!


Lopuksi vielä kuva ruohosipulista, jonka siirsin joitakin viikkoja sitten kivikkomaasta rellestämästä puiseen istutusastiaan. Hyvin on lähtenyt kasvuun.


Myös mielialani lähti kasvuun näitä pihahavaintoja tehdessä. Heräsin tänään jo kuudelta, kylläkin kissan huutoon mutta samalla fiilikseen, että koti- ja työtöitä on rästissä vaikka koko viikonlopuksi. Sen sijaan, että olisin tehnyt niitä, luinkin aamukahvin kanssa romaania, valitsin viikkosiivouksen sijasta pitkän peltolenkin kissojen kanssa, tein pihatöitä mutta jätin osan niistä suosiolla huomiseksi. Tulin sisään, kaadoin itselleni lasillisen viiniä ja päätin pitkästä aikaa puutarhabloggailla. Joskus on hyvä olla ihan pihalla sen sijaan että olisi täysin kartalla.

Nyt mies tuli moottoripyöräilemästä ja haluaa nähdä uudet istutukset. Toivotan mukavaa, kiireetöntä ja rentoa viikonlopun jatkoa!


P.S. Ai niin, aamu-ulkoilun ja pihatöiden välissä ehdittiin käydä kaupassakin. En tänä syksynä tilannut kukkasipuleja mistään, mutta näemmä niitä voi ostaa kymmeniä ihan suht koht suunnittelemattakin. Prismasta ja Muhevaiselta irtosi hyvä saalis, jopa uusi kasvi kirjalliseen puutarhaan. Palaan asiaan!

5 kommenttia:

 1. Juu, varsinkin Muhevaisella on minusta todella hyvä valikoima sipuleita!
  Ihania kuvia, nauhuspenkki on tosi hyvä idea loppukesää piristämään, ja ihan syksyäkin, ei vain kesää. Ostin oman ekan asterini vasta tällä viikolla, en tajua miten siinä kesti niin kauan. Kun sekin on niin kaunis. Parempi myöhään, ja aina ei tarvitse olla kaikki heti hoidettuna...

  VastaaPoista
 2. Kivalta kuulostaa päiväsi ja kaikenmoista kaunista sulla siellä kasvaapi. Mä tahdon kans makrolisäkkeen! Mukavaa viikonlopun jatkoa :) Kiva, kun sulla yhteydet toimii!

  VastaaPoista
 3. Oi että, ihania puutarhajuttuja. Minä olen ollut täysin saamaton pihan kanssa, mitä nyt omenoita kerännyt ja jakanut muile. Jos vaikka ensi viikonloppuna ehtisi vähän laittaa ja esimerkiksi koota tuon kompostin. :) Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
 4. Kadehdittava lauantai sinulla! Tunsin oloni lievästi sanoen masokistiksi kun lauantaina tyrkkäsin 11 ISOA Terijoen salavaa maahan, parisataa kukkasipulia, 3 särkynyttä sydäntä ja kolme pionia niiden lisäksi. Mukana vielä muutama koiranhammas ja kurjenmiekka.. Plus yksi iso paikaltaan siirretty pensas. Pesin vielä ruukutkin näpit kohmeessa. Pitäisi ottaa oppia lauseestasi "Joskus on hyvä olla ihan pihalla sen sijaan että olisi täysin kartalla."

  Ai niin, ei saa mainita halvoista kukkasipuleista! Löysin muutamia tyhjiä kohtia joihin voisi jotain istuttaa...:)

  VastaaPoista