maanantai 22. lokakuuta 2012

Kirjallinen puutarha


Kirjallinen puutarha on aihe, josta haluan kirjoittaa edes kerran vuodessa, vaikkei varsinaista kerrottavaakaan olisi.

Tänä vuonna ei ole, ainakaan kuvien muodossa. Kävin läpi kevään ja kesän kuvasatoa - se oli ihanaa mutta pakahduttavaa - ja tajusin, ettei tämän vuoden uusista kirjallisista kasveista olekaan kuvia, kun tietokone hajosi loppukesästä. Voi ei! Äkkiä uusi kevät tänne.

Viime keväänä meillä kukki narsissi 'Scarlett O'Hara'. Sen jälkeen maasta nousi punaisia tulppaaneja. Niistä löytyi sentään pari kuvaa. Oletan tulppaanin olevan 'Punahilkka', koska muistan sellaisista intoilleeni vuosi sitten. En kyllä muista hankkineeni kukkasipuleja, saati piilottaneeni niitä maahan, mutta eipä ole ensimmäinen kerta, kun unohdan puutarhatekoseni. En pidä erityisesti punaisista tulppaaneista eivätkä ne sovi erityisen hyvin muiden samaan aikaan kukkivien tulppaanien seuraan, joten ainoa selitys on, että ne ovat osa kirjallista puutarhaa.

Hän ainakin on, patjarikko 'Peter Pan'. Kirjallisen puutarhamme ensimmäinen kasvi voi hyvin, ja onpa sitä jo jaettu pariin uuteenkiin kasvupaikkaan.Ruusu 'Astrid Lindgrenistä' ei ole tältä kasvukaudelta kuvia, sillä ensin hajonnut tietokone vei kuvat mennessään ja sitten peura kävi säännönmukaisesta napostelemassa kukat juuri kun olin aikeissa niitä kuvata. Ehkä ensi vuonna.

Ensi vuonna meillä nähdään ehkä myös runoilijanarsissin kukkia. Runoilijanarsissi oli tämän vuoden lisäys kirjalliseen puutarhaan; sen sijaan tuolta ylhäältä Kirjallinen puutarha -välilehdeltäkin löytyvä Daalia 'Franz Kafka' jäi yhden kesän vieraaksi, kiitos huonon mukuloiden talvisäilytyksen.

En ole nyt kerännyt tietoa kirjallisista kasveista kovinkaan aktiivisesti enkä tieten tahtoen hankkinut kirjallisia kasveja. Ajatus teemapuutarhasta on kuitenkin jäänyt sen verran aktiivisena mieleen, että aina kun osun siemen-, kukkasipuli- tai taimiosastolle, teen ensimmäisenä pikaskannauksen: löytyykö jotain kirjallista?

Ja joskus kyllä haluan puutarhan, jossa on kynäkatajia, kirjailijaomenapuita ja ruusu 'Tove Jansson'.

7 kommenttia:

 1. Tuo kirjallisen puutarhan idea on kyllä aivan huippu ja sulle kirjan suurena ystävänä ihan must! Toivottavasti saamme jatkossakin siitä kuulla. Siis lukea ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja sinua kissanystävänä kiinnostanee tieto, että meille saatiin nyt myös kissamaisen puutarhan alku: narsissi 'Toton' sipuleja on piilotettu maahan. Toivottavasti niille käy paremmin kuin Toto-päivänhatuille, joista ei koskaan kasvanut mitään, vaikka Totokin hoiti niitä hellin tassuin. :)

   Poista
  2. Voi suloista, suloiselle Totolle omat narsissit! Toivotan niille paljon onnea!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Peter Pan on myös ihanan helppo. :) Suosittelen!

   Poista
 3. Mäkin tykkään Peter Panista, on myös perhosten suosikki! Ihanaa, kun joku palaa postauksissaan kesään (eikä intoile vielä joulua ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maikki, mä oon viime aikoina bloggaillut niin huonosti, että mulla riittää kesäpostausaineistoa ensi kesään saakka. Enkä todellakaan odota joulua, joten kesäkuvia on kiva kaivaa siksikin esiin.:)

   Esimerkiksi voisin kaivella esiin kuvia muistakin perhosten suosikeista!

   Poista