tiistai 1. tammikuuta 2013

Kohti kevättä (ainakin ikkunalaudalla)


Hyvää ja VESIsateista uutta vuotta 2013! Täällä lotisee kovasti, ojat tulvivat ja vaikka viime viikonloppuna jouduttiin jo kattolumitöihinkin, nyt ruoho pilkottaa. Ei siis tunnu luontevalta julkaista talvikuvia.

Ja kevättä kohtihan sitä muutenkin jo mennään. Meillä on ollut kevätfiilis koko syksyn ajan keittiön ikkunalla, mutta koska en ole ollut ihan varma, miten sisäkevät etenee, olen säästellyt kuvia. Nyt voin kuitenkin ilmoittaa, että peurojen loppukesästä moneen kertaan puolen sentin pituiseksi (lyhyiseksi) kaluama maksaruoho on lähtenyt hyvään kasvuun betoniruukussa ikkunalaudalla. Toin pakkasia pakoon myös kesää ulkoruukussa viettäneen rosmariinin + olen istuttanut saviruukkuun kaupan yrttejä. Kaikki viihtyvät ainakin toistaiseksi. Ja toinen kissakin viihtyy: syö persiljaa ja basilikaa suoraan ruukusta ja hurisee...


Tältä näytti, kun peurojen tuhoama maksaruoho oli ollut sisätiloissa turvassa muutaman viikon ajan. Nyt kasvi on edelleen aika hontelo mutta selvästi korkeampi. Siskonpoika asetteli maksaruohon juurelle simpukoita (joita meillä on ulkona kukkapenkkien ympärillä, koska Muumimammallakin on) ja kyllähän ne merellisen kasvin koristeeksi sopivatkin.


Olin jo päättänyt kokeilla sisämaksaruohoilua, kun luin Cherin Autuas olo -blogista, että maksaruoho menestyy myös leikkokukkana. Se kasvattaa talven aikana vedessä juuret, ja keväällä sen voi sitten siirtää taas ulos. Tätä aion ehdottomasti kokeilla tänä vuonna sekä siksi, että saisin suojeltua edes osan maksaruohoista peuroilta ja siksi, että voisin lisätä maksaruohojen määrää käymättä taimiostoksilla.

Kuten huomaatte, uusi vuosi ja vesisade tekevät ihmeitä. Heti alkoi puutarhasuunnittelu.

Hyvää, iloista, kodikasta ja puutarhuroivaa vuotta kaikille!


4 kommenttia:

 1. Kohti kevättä meilläkin mennään, maljakossa olleista maksaruohoista on versonnut runsaasti uutta honteloa kasvustoa. Ajan myötä niistä kaikista tulee suuria kasveja, minulla on jättimaksaruohoa. Kasvi lisääntyy erinomaisesti pistokkaista, joten taimiostoksille ei kannata lähteä.

  VastaaPoista
 2. Ihanat puutarhatunnelmat sulla siellä ikkunalaudalla! Mieli tekisi myös jo heittäytyä haaveilemaan keväästä, mutta uskaltaakohan sitä...

  VastaaPoista
 3. Kyllä! Minäkin aloin heti toissailtana suunnitella, mitä Tolkien-aiheisia kasveja vielä onkaan, mitä voisi laittaa Rohaniin, mitä Tolkien-penkkiin ja mitä Rivendelliin - ja kuinka sen minivesiaiheen saisi tehtyä, ja sen tasanteen ja pylväät!
  Maksis sisällä onkin hyvä idis, harmittaa kun peurat aina syö ne juuri kun ovat tulossa kukkaan syksyä piristämään.

  VastaaPoista
 4. Mulla on myös kokemus maksaruohon juurettamisesta ja hyvin onnistuu. Hassua muuten, mulla kasvarissa on simpukkareunukset joten olemme kuin kaksi Muumimammaa :) Oikein mahtavaa, että mennään kevättä kohti kohinalla tai lirinällä!

  VastaaPoista