tiistai 27. elokuuta 2013

Mutta mitä tehdä terassin oheistuotteille?


Jee, uusi terassimme rakentuu parhaillaankin! Siitä tulee iso ja jämäkkä. Runko on jo valmiina ja kansikin hyvässä vauhdissa. Tulen tekemään monikuvaisen ja -vaiheisen terassipostauksen lähiaikoina.

Nyt keskityn nk. terassinrakennuksen oheistuotteisiin.

Purimme vanhan terassin muuten, mutta säästimme uudempaa tekoa olleen irtoportaan, joka näkyy yläkuvassa. Mies on joskus tehnyt sen itse, eikä hyvää porrasta voinut hävittää. Nyt emme vain tiedä, mitä sille tekisi! Minulla ei ole tässä portaan tarkkoja mittoja, mutta kissoista voi päätellä, että kovin suuresta rappusesta ei ole kyse... 

Lilyssä mainiota Kasvihormoni-puurtarhablogia pitävä Perho Kerttunen antoi jo kerran minulle mahtavia vinkkejä vanhojen terassilautojen hyödyntämiseen ja vinkkasi mm. tästä "kuivan maan laiturista". Harmi, ettei tuo meidän portaamme ole tuon isompi - ellemme sitten innostu tekemään kissoille omaa minilaituria. ;)
Toinen oheistuote on varsin huomattavan kokoinen multakeko tontin laidalla. Mitä siihen voisi istuttaa tai kylvää jo nyt syksyllä? Kekoa pitää hieman levitellä ja lisäksi se pitää maisemoida jotenkin. Keväällä siinä viihtyisivät ainakin kurpitsat, koska paikka on aurinkoinen ja kohopenkki kai viehättää lähes kaikkia kasveja... Olisi kuitenkin hauska tehdä keolle jotain jo syksyllä, joten jos linjoilla on minua kekseliäämpiä ihmisiä, ideoita saa esittää. Joudumme joskus laittaamaan aidan ja/tai "oikeita" istutuksia juuri tuohon multakasan vaiheille, joten mitään erityisen hienoa, työlästä, kallista tai pysyvää ei kannata keon päälle suunnitellla. Tuo kasan takana oleva pelto muuttuu rakentamisen myötä jossain vaiheessa kaupungin meille tarjoamaksi suojavyöhykeistutusalueeksi, mutta taaempi pelto rakennetaan; peltojen väliin tulee nykyisen kinttupolun sijasta autotie. 

4 kommenttia:

 1. Minulla olisi sellainen idea multakeolle, että voisin tulla kylvämään siihen vaaleanpunaista pioniunikkoa, kunhan niiden siemenet ensin kypsyvät. Ainakin omalla pihallani se on onnistunut tosi hyvin kylväytymään itse viime vuodesta, joten sen siementen täytyy siis olla talvenkestäviä. Keväällä voi sitten ripotella lisää yksivuotisia: ruiskukkia, aurankukkaa tms.
  Kissojen laituri on loistava idea! Johonkin kasvillisuuden sekaan, esim. ojan pielen istutusten väliin tms. Jos sinne tulee lautapolku, niin tuo olisi luonnollisen "lisäke" sille johonkin kohtaan, polun viereen.

  VastaaPoista
 2. Oi sinä ihana puutarhasuunnittelijani! :) Mulla olikin toisessa multakassa joskus aurankukkaa, ja olen harmitellut sitä, ettei nyt ole ollut paikkaa ruiskukalle. Siispä keko hyötykäyttöön! Unikkojakin olen aina halunnut. Joskus vippasin sen siemeniä tuonne samaiseen nurkkaan, mutta vähämultaisempaan ja varjoisampaan kohtaan, eli kiitos, tämäkin idea otetaan käyttöön!


  Terassin rakentaja oli ehdottanut, että portaasta tehdään toinen silta tontinvierusojammme yli. Ehkei maailman mielikuvituksellisin, mutta kylläkin aivan käytännöllinen idea sekin. Ehkä vähentäisi sitäkin, että yhtäkkiä kissa on loikannut ojan tuolle puolen ja itse räpiköi perässä... Joka tapauksessa porras säilytetään.

  VastaaPoista
 3. Täällähän sitä toimintaa on! Minun mieleeni pukkasi vähän Sailan ajatuksia mukailevia ideoita. Mitä, jos laittaisitte tuon portaan tuohon multakasan viereen, sille pikkupöydän ja tuolin tai talveksi jonkun kartion, jossa on valot? Keväällä sitten siihen kohopenkkiin sitä kurpitsaa tai kesäkurpitsaa tai papua punkemaan ylöspäin, tahi kukkaa jos jonkinmoista. Syksyllä istuteltavia ei mieleeni nyt putkahda, jos kyseessä on vain väliaikainen istutuspaikka.

  Tuollainen kohta on oikea mahdollisuuksien maailma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Perho! Hmmm... HMMMM. Meidän pitää varmaan raahata porras tuonne multakasan luokse ja katsella sitä sillä silmällä. Ehkei minilaituri olisi sittenkään tosiaan ihan hullu idea, jos sen maisemoisi kivasti ja/tai sen päällä olisi jonkinmoinen asetelma. Jos ja kun päätämme portaan kohtalon, lupaan raportoida siitä kuvien kera!

   Poista