sunnuntai 11. elokuuta 2013

Puutarhavinkkejä Virosta, osa 1: Tarton kasvitieteellinen puutarha


Olen alkanut käydä vähitellen läpi kesälomalla otettuja satoja ja satoja valokuvia... Päätin antaa itselleni luvan, ettei jokaista pidä käsitellä erikseen, muuten en tee loppuvuonna muuta kuin kuvankäsittelyä. 

Eräs Viron-reissun kohokohdista oli ex tempore -piipahdus Tarton yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan. Satuimme paikalle juuri jyrkimpien varjojen aikaan, enkä jaksanut muutenkaan oikein keskittyä kuvaamiseen, mutta toivottavasti kuvat välittävät edes aavistuksen paikan ihanuudesta, monimuotoisuudesta ja kiinnostavuudesta. Emme edes käyneet sisällä kasvihuoneisssa, ja silti tuntui, kuin olisi ollut kokonaan toisessa maailmassa - tai maailmoissa, sillä vaikka puutarha-alue ei ollut kovin suuri, sinne mahtui vaikka mitä. Hyötykasvimaa, kivikko"vuori", huvimaja-alue, havupuualue, laajoja luonnonkauniita alueita ja pieniä ja täsmällisiä ruukkuistutuksia... Jos asuisin Tartossa, olisin tuolla aina. 

Ihastuin tähän punasävyiseen ja matalakasvuiseen kivikkopenkkiin. Meidän pihalla olisi tällaiselle juuri (visuaalisesti) sopiva paikka.Idea ylimääräisten kukkaruukkujen hyödyntämiseksi.

Kaikesta lumoavuudestaan huolimatta kasvitieteellinen jäi kuitenkin toiseksi Viron tavalliselle puutarhakulttuurille ja luonnolle ylipäätään. Ihanan luonnollista ja perinteistä kaikkilla. Palaan pian asiaan. :)

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Mamma N, paikka oli tosiaan upea, aivan lumoava! Olen suositellut sitä monill, viimeksi tänään, kun tapasin sattumalta ystäväpariskunnan, joka kertoi olleensa kesällä Tartossa. Vakuutin, että paikka on niin kaunis, että se sopii muillekin kuin varsinaisesti puutarhoista ja kasveista kiinnostuneille. Lisäksi puutarhaan pääsi ilmaiseksi ja se sijaitsi aivan kaupungin keskustassa, hyvin helppo ja suositeltava paikka siis!

   Poista
 2. Kaunis puutarha. Olen käynyt Tartossa kerran, mutta en tullut käyneeksi tuolla puutarhassa, tosin aikaa oli rajallisesti, ilta, yö ja puoli päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arleena, kiitos kommentista! Meidänkään puutarhavisiitti ei ollut mitenkään suunniteltu eikä meilläkään ollut Tartto-aikaan tuon enempää, mutta vaadin, että käymme aikakin puutarhan portilla, kun olin kerran huomannut yösijaa etsiessämme, missä puutarha on. Onneksi kurkistimme sitten portista sisäänkin, niin upea maailma sieltä löytyi. Olisin tosiaankin tuolla aina, jos asuisin hieman lähempänä!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä! Olen lupautunut käymään (tässä lähivuosina) Tartossa ja nyt tiedän, että poikkean siellä käydessäni myös tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perho Kerttunen, ole hyvä! Kannattaa käydä. :) Virossa olisi huimasti muitakin luonto- ja puutarhakohteita, tekisi mieli lähteä sinne joskus ihan ajan (ja kameran!) kanssa kiertelemään.

   Poista