torstai 10. lokakuuta 2013

Supi meni saunaanMeidän kodissa asiat etenevät yhtä verkkaisesti kuin täällä blogissa. Saunan pintaremontti aloitettiin heinäkuun lopussa, uusi kiuas saatiin paikoilleen pari viikkoa sitten ja nyt vasta saan julkaistua saunakuvia.

Lähtötilanne oli se, että vajaa parikymmenvuotias sauna oli siisti mutta tylsä ja paikoin ruma. Vähällä käytöllä olleet puupanelit olivat hieman kellastuneet ja pihkaantuneet mutta muuten siistit, lauteetkin priimakunnossa. Emme siis halunneet lähteä vaihtamaan niitä vaihtamisen vuoksi – pääperiaatteemme on, että muutoksia tehdään vasta sitten kun vanha on rikki – mutta jo pitkään oli ollut fiilis, että persoonallisempi seinien väri tekisi saunasta tunnelmallisemman ja samalla rauhoittavamman tilan, oman soppensa. Saunassa on valkoinen laattalattia, ja aiemmin kokonaisuus muistuttikin hieman esim. uimahallin tai muun julkisen tilan saunaa, kun tilaakin on aika paljon.

Päälähtökohta oli se, että vanha turkoosi (!) ja vähän tehoaankin jo menettänyt kiuas saa poistua. Halusimme myös vaihtaa kiukaan yllä viiston katon suojana olleen likaisen värisen suojalevyn toiseen materiaaliin. Kävi ilmi, ettei se ole mahdollista, mutta levystäkin tuli uuden värisenä aivan kelvollinen.

Kuten kuvista voi päätellä, sauna on nyt siis musta. Ensin pesin ja kuivasin saunan huolellisesti. Vastoin Tikkurilan ohjeita emme hioneet puuosia, vaan käsittelimme ne suoraan pariin ja paikoin kolmeenkin kertaan Supi-saunavahalla. Puuha oli hikistä (helteellä), vaati välillä ihmeellisiä asentoja ja lisäksi hyvin nestemäistä Supia joutui runsain määrin myös lattialle, mutta lopussa kiitos seisoi: saunassa on nyt hyvin rauhallinen ja hieman savusaunamainen tunnelma. Seinät ovat valossa hieman rusehtavat, tervatun näköiset, mutta onneksi yleisvaikutelma on kuitenkin musta eikä ruskea. Seinäpanelit ovat kuitenkin huomattavasti eläväsävyisemmät kuin lauteet, jotka ovat tasaisen sysimustat, hieman hohtavat. Pidän niistä hurjasti! Yleisvaikutelma on jotenkin japanilainen ja koko saunakokonaisuus hyvin harmoninen. En ole ollut kova saunomaan, mutta nykyisin meinaan aina nukahtaa saunaan. Koko muu maailma unohtuu, mikä on kaiketi saunan tarkoituskin. (Ja onneksi Supi-tahrat irtosivat pääosin helposti lattialtakin.)

 Kiuasvalinnassa vähän tunaroimme. Emme voineet valita mitään "erikoista" kiuasta, koska ne olivat järjestään liian suuria tilaan, jossa on siis viisto katto kiukaan päällä. Etsinnässä oli siis pieni, matala ja suhteellisen edullinen kiuas. Tuntuisi turhalta satsata omaisuuksia designkiukaaseen, kun saunomme melko harvoin ja aina lyhyesti, eikä löylyäkään tule yleensä heitettyä (koska perheemme innokkaimmat saunojat eli kissat eivät pidä siitä!).

Useiden kiukaankatselureissujen jälkeen olimme sitten vissiin hieman ärtyneitä tai ainakin herpaantuneita kumpikin koko asiaan... Kun mies sitten ilmoitti, että hän tilaa tämän Harvian kiukaan netistä, sanoin vain, että menköön. Luulin, että edes mies piti tästä kiukaasta. Ilmeni, että hän ajatteli samoin minusta. Eli pitkän jahkailun jälkeen tilasimme kiukaan, jota kumpikaan ei olisi halunnut! Täytyy nyt kuitenkin myöntää, etteivät nuo "vauhtiraidat" enää ota silmääni ja että kiuas sopii hyvin paikoilleen. Se myös lämpenee nopeasti ja antaa hyvän lämmön, eli ajaa mainiosti asiansa. Valitaan unelmien kiuas sitten, jos päästään joskus ostamaan puukiuasta...


 
 

 

Eikä saunaa ilman saunatonttua – tai tässä tapauksessa saunahaltiaa. Huomaa vanhan kiulun musta kädensija. Projekteilla kun on tapana levitä, niin... emme halunneet uusia mitään, mikä oli säästettävissä. Niinpä myös saunan valaisin (sellainen puinen, tavanomainen "ritilälamppu"), kiulun kädensija ja löylykauhan kahva sekä saunan lasioven puusija saivat Supia pintaansa. 


Ja saunatekstiilit ovat nyt tietenkin myös sävy sävyyn mustavalkoisia. Ostin Prismasta puuvilla-pellavasekoitteisia raitapeflettejä, ja kissoilla olikin jo ollut vanhastaan saunassa pieni mustavalkoinen räsymatto nukkuma-alustana.
Nyt kelpaa saunoa! :) Etenkin minä ja Toto-kissa olemme nautiskelleet hämärässä, lämpimässä turvapaikassamme välillä useana peräkkäisenä iltana.

5 kommenttia:

 1. Nyt ollaan sauna-samiksia ;) Ja kaiken supittelun meilläkin kruunasi lamppuritilöiden, ovenkarmien ja löylyvekottimien supitus. Mukavia saunoja teidän perheelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei saunasamis! Kun supittamaan lähdetään, niin supitetaan perusteellisesti. :D Ja vaikka lopputulos on varmasti sottuisempi kuin jos olisimme vaihtaneet saunan paneloinnit valmiiksi tummiin uusiin paneleihin, niin olen erittäin tyytyväinen, että saunoessa voi nyt nauttia oman käden (hieman huterasta) jäljestä. Olen myös tyytyväinen, että valitsimme mustan sävyn. Se oli alkuperäinen idea, mutta matkan varrella ehdittiin arpoa muidenkin Supi-värien kanssa, onneksi kuitenkin päädyttiin savusaunatyyliin.

   Poista
 2. Oi, ihana! Savusaunamainen tunnelma on ihan paras, vaikka en minäkään siis ole mikään intosaunoja. Yllä kommentoineen Pirkon saunaa jo aiemmin ihastelinkin, ja tämä on yhtä ihana. Vau. Viihtyisin minäkin, varsinkin jos Totokin olisi kaverina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, tervetuloa saunomaan, Toto tulee varmaan kaveriksi! ;) En ole käynyt kuin muutaman kerran eläissäni oikeassa savusaunassa, mutta savusaunatunnelmassa on taikaa tylsässä sähkösaunassakin.

   Poista
 3. Kiitos hyvästä ideasta, meilläkin saunan vanhat paneelit tummuneet rumasti kahdenkymmenen vuoden käytössa, Supilla ne ehkä saisi uuteen kuosiin ;). Meidän kissat makoilee vain kylmässä saunassa :)).

  VastaaPoista