sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Suuri raparperitesti ja kaksi raparperiohjetta


Raparperi vetoaa minuun ulkonäöllään, maullaan ja helppohoitoisuudellaan. 

Kun eteläisellä puolella pihaamme kasvava raparperi oli yläkuvan näyttävässä vaiheessa, sain vinkin: kun kasvin päälle laittaa saavin, se alkaa kasvaa pikavauhtia!

Suuri raparperitesti alkoi: 



2 vuorokautta saavin alla, ja tuuheutumista havaittavissa. Ensimmäisen vuorokauden jälkeen kasvi näytti hyvin kuivalta, joten kastelin sitä runsaasti silloin ja muinakin päivinä.




3 vuorokautta saavin alla: voimakasta kasvua.




Tilanne 4 vuorokauden jälkeen: ponteva, minua yli puolen säären ulottuva kasvu! Tämän jälkeen raparperi sai jäädä kasvamaan omassa rauhassaan ilman saavia ja minkäänlaista hoitoa. Alla oleva kuva on otettu 24.4., ja tänä viikonloppuna hyödynsimme satoa ensimmäistä kertaa.





Ensinnäkin kehittelin ihan mahtavan jälkiruoan, vaikka itse sanonkin! Olkoon herkun nimi siirappiraparperi ja lakritsinen Mascarpone:

Näitä tarvitset:

n. 6-7 dl raparperipaloja
vaaleaa siirappia
puolikas vaniljatanko
kanelia

1 tlk luomu-Mascarponea
luomulakritsijauhetta
vanilliinisokeria

Ohje: 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita raparperipalat uunivuokaan, kaada päälle runsaasti siirappia, ripottele kanelia ja lisää sekaan pari-kolme pientä pätkää vaniljatangosta. Sekoita. Kypsennä uunissa, kunnes raparperipalat ovat pehmeitä.

Sekoita Mascarpone-juuston sekaan veitsenkärjellinen lakritsijauhetta sekä hyppysellinen vanilliinisokeria.

Jälkiruoan kanssa maistuu esim. makea portviini. 




Keittiön kaapissa on tekeytymässä myös raparperilikööri

1 l raparperinpaloja
8 dl vodkaa (kirkasta viinaa)
vaniljatanko
3-4 dl vaaleaa siirappia

1. Laita raparperinpalat + vodka kannelliseen lasitölkkiin. Ravista. Anna maustua 2 vkoa.
2. Lisää halkaistu vaniljatanko, anna taas maustua 2 vkoa.
3. Siivilöi harsokankaalla vuoratun siivilän läpi. Lisää siirappia.
4. Laita valmistumaan pimeään & viileään paikkaan vähint. 4 vkoksi.

(Omin sanoin kerrottu, muutama vuosi sitten jostain puutarhalehdestä napattu ohje.)




Muita raparperiohjeita otetaan mieluusti vastaan! :) 

2 kommenttia:

  1. No voi himputin kuustoista. Mistähän tähän hätään saisi mascarponea, portviiniä ja votkaa? Ohjeesi kuulostavat tosi hyviltä, mutta en pääse kauppaan, äääh! Vaikka tuota saavitestiä voisikin muuten kokeilla, vaikuttava kasvu!

    VastaaPoista
  2. Pahoittelut pakkomielteiden aiheuttamisesta! Aiheutin kyllä itsellenikin aikamoisen laku-mascarponepakkomielteen. :D

    VastaaPoista